Metro-portal.hr

objavljeno 25.05.2011. 12:16:22
HACKERI VOLE I JABUKE

I Appleovi Macovi žrtve kompjutorskih virusa

Korisnici Macova uvijek su se hvalili kako za uložene novce dobivaju odlična i lijepa računala koja su uz to još i potpuno sigurna od virusa

Fotografija vijesti

Poznato je da je američka kompanija Apple puno ulagala u poboljšanje sigurnosnih sustava za popularno kompjuter Mac. No, iako su godinama bili sigurniji od onih koji imaju instaliran OS Windows, sada su postali laka meta za cyber kriminalce. Razlog toga leži najviše u njihovoj popularnosti.  

Eksperti za sigurnost na internetu upozoravaju da su Macovi sad laka i privlačna meta hakerima upravo zbog toga što se broj njihovih korisnika ubrzano povećava.

Glasnogovornik firme Sophos koja se bavi sigurnošću na internetu, Graham Cluley, rekao je da je u proteklih nekoliko tjedana zabilježen povećan broj zlonamjernih programa namijenjenih Macovima.

"Korisnici Maca su laka meta za hakere jer ne koriste antiviruse. Mac je postao žrtva vlastita uspjeha", rekao je Cluley.

Jedna od najnovijih opasnosti za Mac je program Mac Defender, koji se distribuira i pod drugim imenima uključujući Mac Protector. U  Maca se infiltrira preko rezultata Google Imagesa ili internetskih pop-upova koji uvjeravaju žrtvu napada da je njihov kompjuter zaražen virusom, te da je potrebno što prije downloadati antivirus. U nekim slučajevima pop-up uopće ne čeka da korisnik odbije zahtjev, te jednostavno downloada virus direktno na računalo, pišu britanski mediji.

Član istraživačkog tima Sourcefire Vulnerability, Joel Esler, rekao je da program Mac Defender izgleda kao prava aplikacija za operativni sistem MAC OSX.

"Ne postoje nikakvi znaci da se radi o virusu. Nijedna riječ nije pogrešno napisana, a gramatika je prihvatljiva običnom čovjeku. Mi se s tim susrećemo često na Windowsu. Pretpostavljam da korisnici Maca nemaju mnogo iskustva sa ovim opasnostima", rekao je Esler. 

25.05.2011. 12:16:22
http://metro-portal.hr/i-appleovi-macovi-zrtve-kompjutorskih-virusa/59251/