Metro-portal.hr

objavljeno 04.05.2011. 17:33:57
NOVITETI

HZZO: Na službenu listu uvršteno 18 novih lijekova

Upravno vijeće je utvrdilo i da su ukupni prihodi zdravstvenih ustanova u 2010. godini iznosili više od 15,5 milijardi kuna te bili veći nego u 2009. godini

Lijekovi
Lijekovi (Deviantart)

Prema odluci Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje na listu lijekova HZZO-a uvršteno je danas 18 novih lijekova i dijetetskih preparata, piše Hina.

U priopćenju HZZO-a navodi se da su na osnovnu listu lijekova uvršteni lijekovi za liječenje infekcije, karcinoma pluća i karcinoma dojke, šećerne bolesti, arterijske hipertenzije, lijek za dijetalnu prehranu bolesnika na umjetnoj ventilaciji te dijetetski preparati za liječenje oboljelih od fenilketonurije.

Na dopunsku listu lijekova uvršteni su lijekovi za liječenje glaukoma i kombinacija spolnih hormona, a na popis posebno skupih lijekova generički lijek za liječenje hemofilije, čime su smanjeni troškovi terapije. Upravno vijeće je utvrdilo i da su ukupni prihodi zdravstvenih ustanova u 2010. godini iznosili više od 15,5 milijardi kuna te bili veći nego u 2009. godini, dok je dug ustanova smanjen za 261 milijun kuna.

Najveći dio prihoda ustanove su, kako je priopćeno, ostvarile temeljem ugovora s HZZO-om, dok su bolničke zdravstvene ustanove prihodovale više od dopunskog zdravstvenog osiguranja. Taj je prihod iznosio 982 milijuna kuna te je za 43 posto bio viši nego u 2009. godini. Upravno vijeće HZZO-a donijelo je odluku i o financiranju hitne medicinske pomoći tijekom turističke sezone te dodijelilo sredstva ustanovama za hitnu medicinsku pomoć i domovima zdravlja za dodatne timove na punktovima na autocestama i državnim cestama, a osigurana su i sredstva za organizaciju zračnog prijevoza pacijenata.

04.05.2011. 17:33:57
http://metro-portal.hr/hzzo-na-sluzbenu-listu-uvrsteno-18-novih-lijekova/58455/