Metro-portal.hr

objavljeno 14.04.2011. 08:17:00
NOVAC IDE PRIVATNICIMA

HZZO izlazi u susret privatnom, tržišnom zdravstvu

Koordinacija hrvatske obiteljske medicine optužuje HZZO za pogodovanje privatnim ustanovama

Rebro
Rebro (Wikipedia)

Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) upozorava da uputnica izabranog liječnika nema veze s potrošnjom skupih radioloških pretraga, jer pacijente na pretrage tipa CT, MSCT ili pet CT izabrani obiteljski liječnici nikada ne upućuju samoinicijativno, već na preporuku liječnika specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite (SKZ), prenosi Hina.

Koordinacija tako odgovara na tvrdnju HZZO-a kako HZZO plaća privatnim zdravstvenim ustanovama samo usluge obavljene na temelju uputnice izabrana liječnika pa tako i poliklinici Medikol. Zdravstvene ustanove ugovorene u specijalističko-konzilijarnoj zdravstvenoj zaštiti, kamo pripada i Medikol, zdravstvenu zaštitu provode isključivo na temelju uputnice izabranoga liječnika primarne zaštite ("crvena uputnica") te ne mogu, ističe HZZO u priopćenju prošloga tjedna, same sebi upućivati pacijente i na taj način odlučivati za koju će namjenu potrošiti ugovorena sredstva.

Propusti u organizacijii sustava

Itekako je moguće da bolnički liječnik, koji radi honorarno u privatnoj poliklinici, za vrijeme redovnoga rada u državnoj bolničkoj ustanovi savjetuje pacijente da skupe radioološke preglede obave u privatnoj poliklinici za koju oni dodatno rade, kaže se u priopćenju Koordinacije. To nije, ističe se, kazneno djelo, već je posljedica "katastrofalanog propusta organizacije sustava na način da se potiče odljevanje novca građana u privatne džepove, bez znanja i utjecaja samih osiguranika".

Ističu da je primarna zdravstvena zaštita, koja je u cijelom civiliziranom svijetu temelj zdravstvene zaštite jer je najekonomičnija, a u Republici Hrvatskoj ima dugu povijest, spala na maćehinski odnos i zdravstvene blagajne i ministarstva prema njoj. Taj dio sustava, od kojega se očekuje 80 posto obavljenoga zdravstvenog posla, dobiva samo četiri posto dijela "zdravstvenog kolača", navodi Koordinacija u priopćenju.

Smatraju, također, da je znakovita usporedba ugovora HZZO-a s Medikolom i s primarnom zdravstvenom zaštitom.

U obiteljskim ordinacijama, nakon što liječnici obave terapijske postupke do maksimalnog iznosa od oko 2000 kuna, sve ostale zahvate koje treba bolesnik liječnik obavi besplatno, ili taj posao mora proslijediti drugamo, navodi se u priopćenju i konstatira kako je "zanimljivo kako se HZZO nije sjetio da s Medikolom sklopi ugovor o obvezi plaćanja npr. 4000 PET/CT-a pa onda ne plati sve već obavljene pretrage preko toga tog broja".

14.04.2011. 08:17:00
http://metro-portal.hr/hzzo-izlazi-u-susret-privatnom-trzisnom-zdravstvu/57701/