Metro-portal.hr

objavljeno 17.12.2009. 15:41:39
HITAN ZAOKRET

HUS upozorava na totalni slom hrvatskog gospodarstva

Ozren Matijašević smatra da je obračun s korupcijom i kriminalom površinski jer se točno zna do koga se može dirati

(Nikša Stipaničev/Cropix)

Hrvatsko gospodarstvo je totalno slomljeno, uz stalan pad zaposlenosti i pad proizvodnje od preko 10 posto, nelikvidnost koja doseže gotovo 20 milijardi kuna i rastući broj blokiranih poduzeća, što upućuje na nužnost hitnih i ozbiljnih zaokreta u hrvatskoj politici, upozorio je predsjednik Hrvatske udruge sindikata (HUS) Ozren Matijašević na današnjoj konferenciji za novinare.

Nezaposlenost na razini Hrvatske dosegla je 15,5 posto, a u Osječko-baranjskoj županiji čak 23,1 posto, zbog čega je nužno ukidanje kriznog poreza, vraćanje stope PDV-a na 22 posto, te obračun s korupcijom i kriminalom uz oduzimanje protuzakonito stečene imovine.

Hrvatskoj su potrebni reforma državne uprave s točno određenim rokovima provedbe, prestanak rasprodaje poljoprivrednog zemljišta, agrarna politika zasnovana na jasnoj strategiji razvoja, te suvisla ekonomska politika, kazao je Matijašević.

Pozitivnim je ocijenio obračun s korupcijom i kriminalom, no to je ipak tek "površinski obračun jer se točno zna do koje mjere i koga se može dirati".

Domaća javnost, ovisna o interesima vlasničke strukture medija i opterećena pomanjkanjem tradicije slobodnih medija, "pubertetski se opčinjava potezima nove premijerke pripisujući joj zasluge za borbu protiv korupcije koja se uglavnom razotkriva upravo u njezinom dvorištu", rekao je Matijašević.

Nipošto nam nije cilj obezvrijediti učinjeno, međutim smatramo da zaslužujemo mnogo više, istaknuo je Matijašević dodavši kako je i "bivši premijer bio mezimac medija, a znamo kako je sve završilo".

Predsjednik HUS-a posebno je negativno ocijenio rad potpredsjednika Vlade i ministra financija Ivana Šukera, koji je prema njegovoj ocjeni nesposoban, o čemu svjedoče i Šukerovi dosadašnji potezi bez rezultata. (hina/metro-portal)

17.12.2009. 15:41:39
http://metro-portal.hr/hus-upozorava-na-totalni-slom-hrvatskog-gospodarstva/28787/