Metro-portal.hr

objavljeno 14.01.2010. 14:19:52
PRIJETI DEFLACIJA

HUP od Vlade traži hitno ukidanje 'harača'

VIDEO - Država mora preispitati odluke o kriznom porezu i smanjenju PDV-a kako bi se dogodio zaokret u potrošnji, poručili su čelnici HUP-a

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Sandra Šimunović/Cropix/Infopunkt)

Zbog opasnosti da hrvatsko gospodarstvo dođe pod udar deflacije, Vlada treba hitno ukinuti tzv. krizni porez i smanjiti stopu PDV-a na nekadašnjih 22 posto, zatražili su čelnici Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) na današnjoj konferenciji za novinare.

Deflacija može zbog pada cijena u početku biti privlačna potrošačima, no ona započinje začarani krug smanjenja proizvodnje i potrošnje, što će potaknuti daljnji rast nezaposlenosti, pa bi to Vlada trebala spriječiti donošenjem niza mjera, upozorio je predsjednik HUP-a Damir Kuštrak.

Vlada ukidanjem kriznog poreza i smanjenjem PDV-a može poslati snažnu psihološku poruku koja će potaknuti rast potrošnje a neće utjecati na prihodovnu stranu proračuna, ustvrdio je predsjednik Uprave Magme Goranko Fižulić.

Budući da osobna potrošnja obuhvaća najmanje 60 posto hrvatskog BDP-a, njezin pad smanjuje prihode države. No, smanjenje nominalnih poreznih stopa ne mora značiti i smanjenje ukupnih prihoda ako se poveća osnovica na koju se porez računa, kaže Fižulić.

Proračun mjesečno ostvaruje prihod od devet milijardi kuna, od čega krizni porez donese 200 milijuna kuna, što je svega 2,2 posto, a ne znam kakav to ministar financija ne može riješiti tih 2,2 posto, tvrdi Kuštrak.

"Prihod od poreza na plaće i mirovine je planiran u iznosu od dvije milijarde kuna, a prihod od poreza na dobit devet milijardi kuna. Kladio bih se da će pad prihoda od poreza na dobit biti veći od prihoda od posebnog poreza i povećanja PDV-a", rekao je Kuštrak.

Fižulić dodaje kako je promet Magme lani u Hrvatskoj pao blizu 10 posto, no u Srbiji, gdje je trend oporavka potrošnje već počeo, zabilježio je rast od četiri posto, a prosinac 2009. bio je bolji od prosinca 2008. godine.

Upozorio je i na problem potpuno umrtvljenog tržišta stanova, jer bez programa koji će omogućiti da se proda tri do četiri tisuće stanova u ovoj godini, teško se može govoriti o oporavku.

Predsjednik Uprave T-HT-a Ivica Mudrinić ocijenio je kako se u zemlji događa politička konsolidacija, a jedini segment koji nije doživio bitan pomak je gospodarska politika.

Naš ekonomski model je potrošen, a Vlada treba aktivnom politikom spriječiti daljnje urušavanje potrošnje i potaknuti investicije, naglasio je Mudrinić napomenuvši kako je T-HT u prvih devet meseci 2009. u ulaganja usmjerio znatno više sredstava nego u istom razdoblju 2008. godine, unatoč uvođenju šest posto poreza na mobilne usluge.

Najavljene Vladine mjere, poput osnivanja fonda za spas gospodarstva, HUP pozdravlja iako ocjenjuje da je to tek "kap u moru" poteza koje bi trebalo povući.

Pozdravljamo mjere jer je to proaktivna politika, ali kakve će to stvarne efekte imati možemo razgovarati kad se budu točno znali kriteriji za kreditiranje poduzeća, rekao je Kuštrak.

Komentirajući najave da će kamata na kredite za tvrtke u poteškoćama iznositi sedam posto, Kuštrak je ustvrdio kako je to "izrazito visoka kamata, barem tri puta viša nego u eurozoni", iako je trenutno kamata u komercijalnim bankama još i viša.

Čelnici poslodavačke udruge nisu imali primjedbi na dosadašnji rad svojeg bivšeg kolege Đure Popijača koji je prije nekoliko mjeseci postao ministrom gospodarstva.

Ministarstvo gospodarstva ima relativno mali utjecaj na gospodarske tijekove, osim u vanjskoj trgovini i privatizaciji, a teško je biti ministar bez jakog političkog zaleđa, rečeno je na konferenciji. (hina/metro-portal)

14.01.2010. 14:19:52
http://metro-portal.hr/hup-od-vlade-trazi-hitno-ukidanje-haraca/30671/