Metro-portal.hr

objavljeno 09.06.2010. 09:38:42
MAĐARSKI DOKUMENTARCI

Hungarian Doc Jam u Dokukinu Croatia

Program traje od 9. do 12. lipnja, a prikazat će se 9 najzanimljivih mađarskih dokumentaraca snimljenih u zadnje 4 godine

hungarian doc jam
hungarian doc jam (Dokukino)

Dokumentarce je izabrao redatelj i producent Gerga Somogyvárija, a nakon projekcija održat će se i razgovor s redateljima.

'Hungarian Doc Jam' otvara se hrvatskom premijerom filma o Ferencu Puskásu, najsjajnijoj zvijezdi nogometnog sazviježđa. U mladosti je ušao u legendu kao kapetan poznate Zlatne momčadi. Sa svojim nogometnim vještinama obišao je cijeli svijet i postigao gotovo sve što se može postići na nogometnom terenu. Navijači Real Madrida su ga obožavali, igrao je i za španjolsku nacionalnu reprezentaciju, a nakon prevlasti na terenu, prebacio se na trenersku klupu s koje ih je doveo do finala Europskog kupa.
Ulaz na otvorenje uz pozivnice.

U okviru programa održati će se panel diskusija "Mađarski i hrvatski dokumentarci danas i sutra" i druženje/domjenak povodom gostovanja 12 mađarskih dokumentarista u Zagrebu, 11. lipnja 2010. u 16.00 sati u Dokukinu Croatia.

Na panelu će biti riječi o dokumentarnoj produkciji u obje zemlje, produkcijskim i koprodukcijskim potencijalima, te mogućnostima zajedničke suradnje.

Gosti su producentica Sara Laszlo, redatelj Gergo Somogyvári, redatelj i producent Nenad Puhovski te producent Siniša Juričić, a moderator je Nebojša Slijepčević.

Networking domjenak organiziran je odmah nakon diskusije.

Restart organizira ovo gostovanje kao prvo u nizu sličnih, s namjerom povezivanja hrvatskih dokumentarista s kolegama iz drugih zemalja kao bazu za buduću partnersku suradnju na području produkcije dokumentarnog filma.

U 21.30 možete pogledati film "120 cm čistog bijesa" u režiji Balázsa Horvátha i Dániela Ácsa.
Dokumentarac je o romskom mladiću Krisztiánu čija je slika bila objavljena u policijskom glasilu uz tekst ‘Stalno je u bijegu. Oni koji znaju gdje se nalazi i oni koje je opljačkao trebaju obavijestiti policiju.’ Pronašli su ga i snimili na jednom od najprometnijih trgova u Budimpešti. Nekoliko mjeseci kasnije nožem je napao prolaznika, a zatim otputovao natrag u Rumunjsku. Od onda nitko nije čuo za njega.

09.06.2010. 09:38:42
http://metro-portal.hr/hungarian-doc-jam-u-dokukinu-croatia/42114/