Metro-portal.hr

objavljeno 10.05.2018. 13:31:00
POMOZITE

Humanitarna akcija UNICEF-a za pomoć djeci Rohindža

Voditelj UNICEF-ova ureda u Bangladešu Edouard Beigbeder ističe da djeca žive u neljudskim uvjetima, izložena su bolestima i poplavama, a klizišta tla ugrožavaju njihove krhke privremene domove

Spriječite katastrofu!
Spriječite katastrofu! (UNICEF)

UNICEF je u četvrtak pozvao hrvatske građane da se uključe u humanitarnu akciju i donacijama pomognu djeci naroda Rohindža, koja su bila prisiljena pobjeći iz svojih domova u Mjanmaru, a situacija se zbog gladi, zaraznih bolesti i poplava za 720.000 djece može pretvoriti u katastrofu.

"U izbjegličkom kampu u Bangladešu, gdje ih je većina smještena, situacija je sve ozbiljnija zbog početka sezone monsuna i snažnih oluja. Dijelu Bangladeša gdje je najveći izbjeglički kamp prijete prirodne nepogode, a kamp je već prenapučen, higijenski uvjeti su loši i vlada stalna nestašica hrane", upozorava UNICEF u priopćenju.

Voditelj UNICEF-ova ureda u Bangladešu Edouard Beigbeder ističe da djeca žive u neljudskim uvjetima, izložena su bolestima i poplavama, a klizišta tla ugrožavaju njihove krhke privremene domove. Naglasio je da ekstremne vremenske prilike nose opasnost za širenje zaraznih bolesti uslijed nedostatka čiste vode i hrane, te loših higijenskih uvjeta. 

U humanitarnu akciju može se uključiti doniranjem na https://www.unicef.hr/sprijecite-katastrofu/ ili uplatom na žiro-račun HR9223600001501092532 poziv na broj 1863-98. Iz UNICEF-a navode da se za 65 kuna može osigurati posebna terapeutska hrana za teško pothranjeno dijete tijekom 10 dana oporavka. Za 108 kuna se osigurava mjesečna zaliha pitke vode za 10 obitelji, za 240 kuna higijenske potrepštine za izbjeglu obitelj i sl.

Rohindže su etnička skupina, uglavnom islamske vjeroispovijesti, koja stoljećima živi u zapadnom Mjanmaru. Osobe su bez državljanstva, jer im tamošnja vlada ne priznaje status državljana pa često trpe diskriminaciju, nasilje i ekstremno siromaštvo. Od kolovoza 2017. tisuće izbjeglih Rohindža pristiže iz Mjanmara u Bangladeš gotovo svakog tjedna, što je prouzročilo jednu od najbrže rastućih izbjegličkih kriza u svijetu.

UNICEF je na terenu, u Bangladešu, gdje osigurava neophodne humanitarne usluge i potrepštine. U priopćenju stoji kako su s partnerima do sada osigurali pristup pitkoj vodi za više od 220.000 ljudi, 16.000 prijenosnih zahoda, cjepiva protiv kolere, ospica, rubeole i dječje paralize za gotovo milijun djece i odraslih, 335.000 djece prošlo je pregled za utvrđivanje stupnja pothranjenosti, a za gotovo 80.000 djece osiguran je pristup obrazovanju.

10.05.2018. 13:31:00
http://metro-portal.hr/humanitarna-akcija-unicef-a-za-pomoc-djeci-rohindza/112023/