Metro-portal.hr

objavljeno 02.12.2010. 13:51:31
SVE BESPLATNO

Human Rights Film Festival u Zagrebu i Rijeci

VIDEO - Osmi Human Rights Film Festival donosi zanimljive filmove, ali i javne rasprave o ljudskim pravima

Human Rights Film Festival
Human Rights Film Festival (humanrightsfestival.org)

''Naš cilj je da festivalsku publiku potaknemo na drugi ili treći pogled, pa time i na daljnje razmišljanje i djelovanje'', izjavio je direktor Human Rights Film Festivala (HRFF) Petar Milat na današnjoj novinarskoj konferenciji u Multimedijalnom institutu MaMa.

Osmi po redu HRFF otvorit će francuski film ''O ljudima i bogovima'' Xaviera Beauviosa, koji je ovogodišnji canneski pobjednik te francuski kandidat za Oscara. Milat je posebno istaknuo film ''Najopasniji čovjek u Americi'' kao najaktualniji, obzirom da se bavi pentagonskim strategom koji je otkrivao medijima vladine laži i postao uzor osnivačima WikiLeaksa. Pored spomenutih izdvojen je ''Film-socijalizam'' Jean-Luca Godarda te je najavljena premijera jednog hrvatskog autora čiji film spada u iznenađenje festivala.

Pored filmskog programa, HRFF uključuje i niz popratnih sadržaja. Posebnim programom bit će obilježen i Međunarodni dan ljudskih prava 10. prosinca.

Predstavnica Centra za ljudska prava Maja Hasanbašić najavila je dvije javne rasprave. ''Na prvoj ćemo govoriti o regionalnoj inicijativi za osnivanje međudržavne i nezavisne komisije s mandatom utvrđivanja i javnog iznošenja činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava u nekadašnjoj Jugoslaviji'', rekla je Hasanbašić. Druga rasprava održat će se 10. prosinca u Kući ljudskih prava, a bavit će se odnosom javnosti i javnih medija.

Pored navedenog programa, Amnesty International Hrvatska u sklopu HRFF-a ove će godine po prvi put provesti globalnu kampanju simboličnog naziva Apelmanija. ''Ovom kampanjom na najjednostavniji način, pisanjem apela, iskazujemo solidarnost prema žrtvama kršenja ljudskih prava diljem svijeta i nastojimo utjecati na vlasti da to spriječe'', izjavila je direktorica Amnesty International Hrvatske Sanja Freiberg, pozivajući građane da im se pridruže.

Festival će svojim nastupom zatvoriti romski reperi Muha Blackstazy & Wu-Tra-Clan Ciganigers. Festival filma o ljudskim pravima održat će se od 6. do 11. prosinca na dvije zagrebačke lokacije - u kinu Europa i Dokukinu Croatia te od 13. do 16. prosinca u Rijeci.

Kompletan filmski i popratni program Human Rights Film Festivala je besplatan. (Infopunkt/metro-portal)

02.12.2010. 13:51:31
http://metro-portal.hr/human-rights-film-festival-u-zagrebu-i-rijeci/52083/