Metro-portal.hr

objavljeno 24.07.2020. 16:01:00
SJAJNO!

Huawei Next Image 2020

Prijave će renomirani fotografi, a ove se godine paralelno uz globalno, održava i lokalno natjecanje tako da hrvatski korisnici imaju duplo više razloga za prijavu svojih radova

Genijelno!
Genijelno! (Arhiva)

 Fotografiranje se može objasniti i kao svojevrsno lutanje koje ima svoj početak i kraj. Baš kao i kod putovanja, fotografiranje zahtijeva pripremu opreme i koncepta. Huawei je zato odlučio otkriti priče iza najboljih prošlogodišnjih fotografija na svom Next Image foto natječaju kako bi ovogodišnji natjecatelji lakše pronašli inspiraciju za snimanje fotografija.

Nedavno je pokrenuta i izložba „Trenutak" koja okuplja vrhunske radove hrvatskih i slovenskih fotografa snimljene Huawei pametnim telefonima. Fotografije Tomislava Možea, Domagoja Severa, Aleša Bravničara, Petra Krešimira Furjana, Olega Maštruka, Jake Ivančiča, Marjana Radovića, Roberta Pavića i Tibora Goloba od 22. srpnja do 26. kolovoza proći će tri hrvatska grada - Rijeku, Zagreb i Split. Izložene fotografije također mogu poslužiti kao izvrsna inspiracija za prijavu radova na Next Image foto natječaj.

Prijave će renomirani fotografi, a ove se godine paralelno uz globalno, održava i lokalno natjecanje tako da hrvatski korisnici imaju duplo više razloga za prijavu svojih radova. Rok za prijavu je 31. srpnja u 23:59, dok je prijave moguće izvršiti preko lokalne Huawei forum stranice - kategorija Galerija.

Na lokalnoj verziji natječaja će poznati domaći fotografi Domagoj Sever, Petar Krešimir Furjan i Tomislav Može, uz podršku Huaweijevog direktora marketinga za hrvatsko i slovensko tržište, Normana Muellera, od 1. do 15. kolovoza pregledavati pristigle radove. Najbolja fotografija prema njihovom izboru osvojit će pametni telefon Huawei P40, dok će pobjedničke fotografije u preostalim kategorijama osvojiti Huawei Wireless Tripod.

Pođimo u avanturu!

Treba imati na umu da je fotografija stalna avantura. Huawei zato potiče svoje korisnike da isprobaju nove značajke fotoaparata i otkriju stvari koje ih okružuju snimanjem iz neobičnih kutova. Kao što je istaknuo žiri prethodnog izdanja foto natječaja Next Image, emocije koje evocira fotografija su ono što određuje njihovu vrijednost. Sve što je potrebno napraviti je istražiti različite smjerove fotografije svojim pametnim telefonom i provesti ideju koju se zamisli.

Kojim putem krenuti?

Dovoljno je pogledati rad prošlogodišnjeg pobjednika koji iz kadra u kadar prikazuje trenutke čekanja na rođenje novog člana obitelji, ispunjene različitim osjećajima - od tjeskobe čekanja u bolničkom hodniku do trenutka ispunjenog ljubavlju držeći novorođenče u naručju majke. Ova fotografska sekvenca je savršen primjer foto pripovijedanja.

Provedite gledatelja kroz kartu svojih emocija

Fotografija, iako pripada likovnoj umjetnosti, nije usredotočena na gledanje, već uglavnom na osjećaje. Svjetski poznati fotografi ponavljaju da fotografija neće izazvati emocije u promatraču ako ih nije potaknula ni kod snimatelja. Naravno, ukus je subjektivan, međutim, osjećaj emocije je nešto što se odnosi na sve, bez obzira na osjećaj za estetiku.

Prethodno izdanje Next Image natječaja pokazalo je da je pokazivanje raspona emocija ključno za osvajanje glavnih nagrada. Sigurno će i ove godine kod sudionika biti važno šarmirati žiri i javnost autentičnošću fotografija i voditi ih emotivnim putem prema priči koja stoji iza njih

Opremite se

Profesionalni fotografi neprestano poliraju svoje vještine dosežući ključne točke na putu do uspjeha. Prije nego što počnu snimati nove fotografije, odlučuju o postavkama fotoaparata, planiraju na koji će način formirati priču o fotografiji i u kojom će je tehnikom snimiti. Okidanje je samo djelić onoga što stoji iza savršeno sastavljene fotografije s porukom. Prema Henriju Cartier-Bressonu, misao o fotografiji uvijek je prisutna prije i nakon snimanja.

Sentimentalno putovanje

Putovanje ne znači nužno i kretanje u prostoru. Ono može biti i ponovno otkrivanje puta koji vodi prema voljenim ljudima i emocija koje se povezuju s njima. Portretna fotografija izvrstan je način približavanja osobe i ocrtavanje odnosa modela i fotografa. Mali savjet prije fotografiranja je pogled gledatelja pratit će pogled fotografirane osobe. Zato valja razmisliti o tome što će biti prikazano i na izbjeći nepotrebne elemente u kadru. Treba imati na umu da je uspjeh ući pod kožu modelu i stvoriti ugodnu atmosferu, ohrabrujući ga / ju da se otvori i pokaže pravo lice. Prošlogodišnja fotografija koja je pobijedila u kategoriji „Lica" savršen je odraz toga.

Uhvatite vjetar u jedra

Pripremna faza je završila, no za slanje svojih radova na Huawei Next Image još uvijek nije kasno. Fotografije brojnih natjecatelja već su dostupne na web stranici Next Image natječaja, a još uvijek je moguće prijaviti svoje radove. Možda baš oni postanu inspiracija za sudionike iz cijelog svijeta. Prijave je moguće predati do 31. srpnja u 23:59 preko lokalne Huawei forum stranice - kategorija Galerija.

Vlasnici Huaweijevih uređaja pozvani su da kroz razne perspektive otkriju vizualnu ljepotu oko sebe kroz pet različitih kategorija:

  • Blizu daleko: Koristite kameru svog pametnog telefona za snimanje skrivenih dragulja i različitih perspektiva - bilo da ste u zatvorenom prostoru ili na otvorenom.

  • Laku noć: Snimite zabavne trenutke noću ili pri slabom svjetlu. Odrazite atmosferu trenutka i budite kreativni.

  • Zdravo, živote!: Slika vrijedi tisuću riječi - zato zabilježite i podijelite emociju ili inspiraciju koju crpite iz svoje svakodnevice.

  • Lica: Eksperimentirajte s identitetom i snagom portretne fotografije. Snimite lica vama dragih osoba.

  • Pripovjedač: Iskoristite niz fotografija koje odražavaju emociju kako bi ispričali svoju osobnu priču. Priča mora sadržavati 3-9 fotografija.

Svaki natjecatelj ima priliku osvojiti sljedeće nagrade na globalnom natjecanju:

  1. Velika nagrada: Fotograf godine (3 pobjednika)

    • 10.000 dolara iz Next Image fonda

    • Huawei P40 Pro

    • Elektronički certifikat o nagradi

  2. Pobjednici kategorija (15 pobjednika)

    • 1.000 dolara iz Next Image fonda

    • Huawei P40 Pro

    • Elektronički certifikat o nagradi

  3. Prvi pratitelji (50 pobjednika)

    • Huawei P40 Pro

    • Elektronički certifikat o nagradi

  4. Treće mjesto (5 pobjednika)

    • Huawei P40 Pro

 

Više informacija o Next Image foto natječaju moguće je pronaći na službenoj web stranici.  

24.07.2020. 16:01:00
http://metro-portal.hr/huawei-next-image-2020/126459/