Metro-portal.hr

objavljeno 01.09.2019. 16:31:00
NAPREDAK

Huawei bi postavio podmorski optički kabel između Južne Amerike i Azije

Kompanija s velikim zanimanjem prati postupak raspisivanja javnog natječaja koji je Čile pokrenuo u srpnju i odazvat će se pozivu na dostavljanje ponuda

Povezivanje kontinenata optikom
Povezivanje kontinenata optikom (Shutterstock)

Huawei Technologies objavio je da je "vrlo aktivno" zainteresiran za postavljanje prvog podvodnog optičkog kabela između Južne Amerike i Azije.

Kompanija s velikim zanimanjem prati postupak raspisivanja javnog natječaja koji je Čile pokrenuo u srpnju i odazvat će se pozivu na dostavljanje ponuda za uspostavu transpacifičke komunikacijske veze, kazao je za Reuters izvršni direktor Huaweijevog čileanskog ogranka David Dou Yong.

"Huawei će vrlo aktivno sudjelovati u toj poslovnoj prilici", naglasio je Yong u intervjuu.

"Javni natječaj ima više faza... Spremni smo i pratit ćemo postupak dok ne započne odabir kompanije kojoj će biti povjerena provedba (projekta). Sigurno ćemo sudjelovati na javnom natječaju", dodao je.

Njegov je istup u raskoraku s objavom kineske telekomunikacijske tvrtke Hengtong Optic-Electric Co Ltd od prije dva mjeseca da je s Huaweijem potpisala pismo namjere o kupnji njegova poslovanja s postavljanjem podmorskih kabela Huawei Marine Systems Co Ltd.

Upitan da pojasni navodnu prodaju Huawei Marine Systemsa i njezine konzekvence, Huaweijev čelnik odjela za odnose s javnošću Weiqiang Zou kazao je da ta transakcija nije potvrđena.

"To je izašlo u javnost prije nekoliko mjeseci ali nije potvrđeno. Konačna odluka nije donesena", izjavio je Zou.

U srijedu je Huawei u glavnom gradu Čilea Santiagu otvorio podatkovni centar za usluge u oblaku, u sklopu ulaganja vrijednog više od 100 milijuna dolara.

Kineska tvrtka lobira kod čileanske vlade da pohrani svoje podatke u oblaku.

Dokumenti koje je Reuters dobio na uvid pokazuju da su se čelnici Huaweija u protekle tri godine više desetaka puta sastali s gradonačelnicima, dužnosnicima ministarstava rudarstva, zdravstva, ekonomije, transporta, energije i unutarnjih poslova, te predstavnicima središnje banke, porezne uprave, policije, vojske i državne razvojne agencije.

U tim su razgovorima lobirali za izgradnju infrastrukture za usluge u oblaku a nudili su tehnologiju prepoznavanja ljudskih lica.

S vladom još nije potpisan nikakav sporazum ali Huawei će se i dalje natjecati za državne projekte, kazao je Dou Yong za Reuters.

"Čile smatramo polazišnom točkom za cijelu Latinsku Ameriku", naglasio je.

01.09.2019. 16:31:00
http://metro-portal.hr/huawei-bi-postavio-podmorski-opticki-kabel-izmedju-juzne-amerike-i-azije/120413/