Metro-portal.hr

objavljeno 04.12.2009. 14:38:47
DAMIR KAJIN:

HTV je mila majka prema komercijalnim televizijama

U saborskoj raspravi o elektroničkim medijima oporba je kritizirala i javnu i komercijalnu televiziju

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Davor Pongračić/Cropix)

Sabor je na samom kraju ovotjednog zasjedanja raspravio konačni tekst Zakona o elektroničkim medijima, koji znatno šire uređuje područje elektroničkih medija.

Državna tajnica u Ministarstvu kulture Nina Obuljen uvodno je objasnila da se televizijsko emitiranje po prvi puta uređuje kao linearna i audiovizualna usluga na zahtjev, u vremenu koje odabere korisnik.

Otvara se mogućnost davanja koncesija specijaliziranim medijskim kanalima, kao i uvođenja neprofitnih komunalnih televizija i radija te definiraju programi od interesa za RH, poput programa za djecu, osobe s invaliditetom itd.

Propisuju se pravična i nedvosmislena pravila nagradnih igara, obveza donošenja sheme kojom se utvrđuju vrsta i kvantitativni razmjer programa, kao i obveza objavljivanja programske osnovice.

Zakonom se osigurava javnost vlasništva, a proširene su ovlasti regulatora, koji će, osim nadzora, izricati opomene i podnositi optužne prijedloge, donositi preporuke, poticati samoregulaciju, medijsku pismenost itd.

Goran Beus Richembergh (HNS) zauzeo se za razvoj neprofitnih medija, ističući potrebu da država potiče razvoj medijskog prostora čija se vrijednost neće mjeriti komercijalno, već prema interesu javnosti.

Damir Kajin (IDS) optužio je komercijalne televizije da ruše ustavni poredak, jer u izbornoj kampanji prednost daju kandidatima koji su po ukusu kapitala.

Nenad Stazić (SDP) se, pak, u raspravi obrušio na HTV zbog posebne emisije u kojoj je emitiran jednosatni govor bivšeg premijera i čelnika HDZ-a Ive Sanadera sa sabora njegove stranke u srpnju, uvjeren da je riječ o kršenju zakona.

"Iako je režimska televizija, HTV je mila majka prema komercijalnim televizijama, koje kao eksponenti kapitala biraju kandidate za ovo ili ono i tako određuju budućnost naše djece", Damir KajinIstiče da zakon zabranjuje političkim strankama da budu pokrovitelji emisija izvan izbornih kampanja. "Ne znam je li HDZ bio sponzor HRT-a, ali sponzorirati se ne mora samo novcem, nego i drugim uslugama, a to je onda korupcija", poručio je Stazić.

"Interes javnosti određuje Hloverka Novak Srzić, koji (interes javnosti) postoji za HDZ, ali ne i za ostale političke stranke. Da je Vijeće za elektroničke medije tada barem na 24 sata HTV-u ukinulo koncesiju, glavna urednica Informativnog programa već bi tada podnijela ostavku", rekao je SDP-ov zastupnik.

SDSS-ovac Ratko Gajica zauzeo se da se manjinskim udrugama pomogne u pripremi programa kojima mogu konkurirati za novac iz Fonda za poticanje pluralizma.

Ustvrdio je da se sada novac iz tog fonda troši na programe odrađene šablonski, bez senzibiliteta za probleme manjina i sadržaja koji afirmira toleranciju. Založio se i za dodatno ograničavanje vremena za reklame kao i da se iz dječjeg programa makne "agresivno reklamiranje neprimjereno toj dobi".

Sabor je zaključio današnje zasjedanje, a sjednicu nastavlja u utorak. (hina/metro-portal)

04.12.2009. 14:38:47
http://metro-portal.hr/htv-je-mila-majka-prema-komercijalnim-televizijama/27872/