Metro-portal.hr

objavljeno 04.11.2010. 14:15:00

HSP prosvjeduje u Vukovaru i poručuje: "Ivo, radiš krivo"

Članovi HSP-a izrazili su nezadovoljstvo što je prema njihovim riječima policija onemogućila ulazak u Vukovar njihovim članovima iz Splita, Varaždina i Bjelovara

HSP Vukovar
HSP Vukovar (Danijel Soldo/CROPIX)

Nešto poslije 11 sati kad je cestom ispod vodotornja prošla kolona od 21 automobila srbijanskog predsjednika Borisa Tadića i hrvatskog predsjednika Ive Josipović stotinjak HSP-ovih prosvjednika izražavalo je nezadovoljstvo Tadićevim posjetom zviždanjem i transparentima s porukama, poput: "Progurajte ovo i ulazite u EU", "Ivo radiš krivo".

Danijel Srb, predsjednik HSP-a, na upit novinara je li nezadovoljan brojem okupljenih prosvjednika rekao je da nije. "Naš je osnovni cilj ukazati na činjenicu da ako se srpski predsjednik Tadić ne ispriča za genocid koji je počinjen u Hrvatskoj, to je veliki neuspjeh hrvatske politike". Nedavna izjava predsjednika Tadića da je "Oluja" zločinačka, a genocid u Vukovaru i Srebrenici pogreška govori u prilog našoj tvrdi da "današnjim posjetom predsjednika Tadića Vukovaru i Paulin Dvoru političke bodove na europskoj i svjetskoj sceni dobiva Srbija, a ne Hrvatska", ocijenio je Srb.

>> Tadić se na Ovčari poklonio žrtvama i ispričao za zločine

Predsjednik HSP-a Vukovara Petar Macut dodao je kako "nema opravdanja izjednačavati žrtve Vukovara i Paulin Dvora a to se upravo danas čini". Također, dodao je "nije mi uopće jasno što na ovako neslužbenom posjetu znači dolazak premijerke Jadranke Kosor". Među okupljenim prosvjednicima HSP-a bio je i 77-godišnji Franjo Komšić koji je rekao da je "došao ispod vodotornja izraziti još jednom svoju tugu zbog svega onoga što nam se dogodilo u Vukovaru". Dodao je da bi zapravo "najradije zatvorio oči da ništa ne vidi".

Članovi HSP-a izrazili su nezadovoljstvo što je prema njihovim riječima policija onemogućila ulazak u Vukovar njihovim članovima iz Splita, Varaždina i Bjelovara. Danijel Srb izjavio je nakon prolaska dvojice predsjednika da se prosvjedni skupovi organiziraju i uz ceste u Antunovcu i Ernestinovu gdje će predsjednici također proći na putu do Paulin Dvora. Točno u podne Danijel Srb i članovi HSP-a na središnjem vukovarskom trgu dr. Franje Tuđmana upalili su 19 svijeća u povodu 19. obljetnice stradanja Vukovara.

"Naš je osnovni cilj ukazati na činjenicu da ako se srpski predsjednik Tadić ne ispriča za genocid koji je počinjen u Hrvatskoj, to je veliki neuspjeh hrvatske politike", izjavio je Danijel Srb.

Također na svim trgovima u županijskim centrima u 12 sati članovi HSP-a upalili su 19 svijeća i tako odali počast žrtvama velikosrpske agresije, kao i svoj prosvjed zbog dolaska srbijanskog predsjednika Tadića i, kako je rekao Danijel Srb, "hrvatske politike koja dopušta da Srbija na mukama i svetim žrtvama hrvatskog naroda skuplja političke bodove." Prije podne u Vukovaru se odvija svakodnevni život. Vukovarci su po sunčanom vremenu sjedili u kafićima ili su obavljali svoje redovite poslove.

Na upit što misle o dolasku predsjednika Srbije Borisa Tadića u Vukovar uglavnom nisu htjeli davati izjave. Najveći dio onih koji želi ostati anoniman rekao je da ih u biti politika uopće ne zanima nego posao i preživljavanje. Nekoliko građana reklo je kako je dobro što su se dva predsjednika susrela u Vukovaru. Dolazak predsjednika Srbije Tadića u Vukovar i Paulin Dvor prati 200-tinjak akreditiranih novinara iz Hrvatske, Srbije, ali i Slovenije i BiH-a. Po riječima Krunoslava Žgele, glasnogovornika PU vukovarsko-srijemske, sve protječe u redu, bez ikakvih izgreda. Na upit koliko policajaca osigurava dolazak predsjednika Tadića i predsjednika Josipovića u Vukovar rekao je "dostatan broj". Kako je rekao, na prosvjednom skupu HSP-a u Vukovaru bilo je 15-ak policajaca. (hina/metro-portal)

04.11.2010. 14:15:00
http://metro-portal.hr/hsp-prosvjeduje-u-vukovaru-i-porucuje-ivo-radis-krivo/50697/