Metro-portal.hr

objavljeno 22.05.2010. 20:49:46
KOSOR IH IZDALA

HSP BiH također osudio novi način glasovanja dijaspore

Hrvatska stranka prava BiH poručuje kako će dogovorom Kosor-Milanović glas hrvatske dijaspore vrijediti jednu desetinu birača u Hrvatskoj

Jadranka Kosor ustavne promjene dijaspora
Jadranka Kosor ustavne promjene dijaspora (Goran Mehkek/Cropix )

Hrvatska stranka prava Bosne i Hercegovine pozvala je u subotu vlasti RH da ne mijenjaju način biranja zastupnika u Hrvatski sabor za hrvatske državljane u dijaspori osudivši sporazum između HDZ-a i SDP-a.

"Postignuti dogovor je diskriminirajući prema hrvatskoj dijaspori, a napose prema Hrvatima u Bosni i Hercegovini", priopćeno je nakon sjednice Predsjedništva HSP-a BiH održane u subotu u Odžaku.

Ova stranka je ocijenila da će ograničavanjem broja izabranih zastupnika i biračkih mjesta u najvećoj mjeri biti diskriminirani Hrvati iz BiH.

Kako navode u HSP-u BiH, dogovorom Kosor-Milanović će "glas hrvatske dijaspore vrijediti jednu desetinu birača u RH".

Iz stranke prosvjeduju što se istodobno srpskoj nacionalnoj manjini koju, tvrdi se u priopćenju HSP-a, u najvećem broju čine Srbi s donedavno okupiranih područja Hrvatske, osigurava mogućnost dvostrukog glasovanja kao svim drugim građanima RH te još kao pripadnicima nacionalne manjine.

Zbog toga je Predsjedništvo HSP-a BiH uputilo zahtjev da izborni proces u RH ostane isti kakav je bio do sada.

Sporazum predsjednice HDZ-a Jadranke Kosor i predsjednika RH-a Zorana Milanovića osudili su iz HDZ 1990 i Narodne stranke Radom za boljitak, dok su sporazum pozdravili iz HDZ-a BiH. (hina/metro-portal)

22.05.2010. 20:49:46
http://metro-portal.hr/hsp-bih-takodjer-osudio-novi-nacin-glasovanja-dijaspore/40665/