Metro-portal.hr

objavljeno 10.11.2010. 15:56:08
PAUL VANDOREN

Hrvatsku čekaju teški pregovori o preostalim poglavljima

Pregovori o svim preostalim poglavljima bit će teški pri čemu će brzina njihova zatvaranja ovisiti samo o Hrvatskoj, rekao je šef Delegacije Europske unije

Vandoren i Kosor
Vandoren i Kosor (CROPIX)

"Hrvatska je ostvarila velik napredak, zatvorila je 25 od 35 pregovaračkih poglavlja, ali čekaju je teški pregovori o preostalim poglavljima", rekao je Vandoren na konferenciji za novinare. Naglasio je složenost pregovora o poglavlju Pravosuđe i temeljna prava (23). "Nužno je ostvariti napredak u reformi pravosuđa, borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala i poštivanju temeljnih prava", rekao je Vandoren.

"Također, Hrvatska se mora pozabaviti nasljeđem rata, kako što su problem izbjeglica, ratnih zločina i pune suradnje s Međunarodnim sudom za ratne zločine", rekao je. Europska komisija u utorak je objavila izvješća o napretku zemalja kandidata i potencijalnih kandidata koje su na različitim stupnjevima u procesu pridruživanja Europskoj uniji.

U izvješću o napretku Hrvatske, rekao je, posebno su pohvaljeni poboljšani bilateralni odnosi u regiji. Hrvatska je unaprijedila odnose sa Slovenijom, kao i sa Srbijom, rekao je Vandoren i dodao kako se daljnji napredak očekuje u skorom posjetu Hrvatskoj srbijanskoga predsjednika Borisa Tadića. Vandorenu je ovo prvo predstavljanje godišnjega izvješća o napretku, a rekao je "kako se nada da će biti i jedino", te citirao riječi europskoga povjerenika za proširenje Štefana Fuelea: "Konačni je cilj sve bliže i bliže".

Na novinarsko pitanje o točnom datumu ulaska Hrvatske u EU, rekao je da tempo ovisi o spremnosti Hrvatske "koja mora uvjeriti 27 zemalja EU-a i Europsku komisiju da je spremna" te da je ostvarila potrebne gospodarske, političke, zakonodavne i pravosudne reforme, rekao je. "Nijedno od preostalih poglavlja neće biti lako, ali sve je u hrvatskim rukama", rekao je Vandoren.

Na pitanje o tvrdnji bivšega premijera Ive Sanadera da je on žrtva političkih progona na putu Hrvatske u Europsku uniju, o čemu je Sanader navodno pisao Europskoj komisiji i veleposlanicima EU-a u Zagrebu, Vandoren je rekao kako ta pisma nije vidio, a Europska komisija nije potvrdila primitak.

"Čuo sam da je poslao i (šefu Europske komisije Joseu Manuelu) Barrosu, ali Bruxelles nije potvrdio primitak". Mogu samo citirati riječi hrvatske premijerke Jadranke Kosor, rekao je, "nitko ne može biti iznad zakona" te objasnio kako sve institucije moraju odraditi svoj posao. (hina/metro-portal)

10.11.2010. 15:56:08
http://metro-portal.hr/hrvatsku-cekaju-teski-pregovori-o-preostalim-poglavljima/51003/