Metro-portal.hr

objavljeno 04.11.2010. 16:25:00
OPREZ JE NEPROCJENJIV

Hrvatsku će kad tad pogoditi razoran potres

Bez obzira na svu opremu, nemoguće je predvidjeti gdje se može zbiti velik potres poput onoga koji je pogodio Italiju 2009. godine

Seizmograf
Seizmograf (Deviantart)

Seizmografi Seizmološke službe zabilježili su jučer u 16,08 sati umjeren potres s epicentrom dvadesetak kilometara južno od Zagreba u području Klinča Sela, a za sada nema dojava o mogućim štetama. Potres je bio magnitude 3,2 po Richteru i intenziteta u epicentru IV-V (četvrtog do petog) stupnja Mercalli-Cancani-Siebergove ljestvice. Potres se osjetio na širem zagrebačkom području.

O potresima u medijima čitamo, gledamo i slušamo gotovo svakodnevno i posljedice koji oni mogu imati svima su dobro poznate. Potres koji se dogodio u Srbiji i ovaj blaži u Hrvatskoj samo su dobar podsjetnik da se nalazimo na relativno trusnom području, a na to je u nekoliko navrata upozoravao i voditelj Seizmološke službe Hrvatske Vlado Kuk. Kuk je još prošle godine u izjavama za razne medije, kada je veliki potres razorio talijansku L'Aquilu, naglašavao važnost predviđanja potresa upravo zbog potencijalno tragičnih ishoda koji mu slijede. Hrvatska, koja se nalazi na najtrusnijem području u Europi, nažalost nema vrhunski opremljene seizmološke centre za razliku od susjednih zemalja poput Slovenije, Crne Gore pa čak i Albanije za kojima sa svojih osam seizmografa i 15-ak zastarjelih akcelerografa (aparati za bilježenje intenzivnijih potresa) znatno zaostajemo.

Ozbiljnost ovih činjenica lako je pojmiti kada se uzme u obzir da Seizmološka služba daje prve podatke o potresima potencijalnim opasnostima - dakle, djeluje preventivno. Obzirom da nam je oprema blago rečeno loša, hrvatski seizmolozi ne mogu biti dovoljno precizni i uspješni u svojem poslu.

Bez obzira na svu opremu, nemoguće je predvidjeti gdje se može zbiti velik potres poput onoga koji je pogodio Italiju 2009. godine. Konkretno u Hrvatskoj su u proteklih deset godina zabilježena dva jača potresa - 2007. godine u Brezničkom Humu (4,7 stupnjeva po Richteru) i 1996. godine u Stonu (5,6 stupnjeva po Richteru).

U Hrvatskoj je u seizmičkom smislu najaktivnije priobalno područje, a zatim Medvednica i Dilj-gora. Prema istraživanjima hrvatskih seizmologa, u našoj zemlji je moguć potres maksimalne magnitude 7,0 stupnjeva po Richteru. Uzmu li se u obzir podatci koji pokrivaju posljednjih 200 godina seizmoloških analiza, Hrvatsku će kad tad pogoditi razoran potres. Nažalost, bit će nemoguće predvidjeti vrijeme i lokaciju epicentra. Ali seizmolozi ipak nisu bespomoćni - bilježenjem slabijih potresa na vrijeme se može izdati upozorenje barem za pojačan oprez iako ni to nije siguran znak da dolazi katastrofa.

04.11.2010. 16:25:00
http://metro-portal.hr/hrvatsku-ce-kad-tad-pogoditi-razoran-potres/50706/