Metro-portal.hr

objavljeno 07.11.2010. 13:59:44
DIONICE

Hrvatskoj ponuđena nuklearka u Bugarskoj

Projekt gradnje NE Belene zamrznut je u jesen 2009., Bugarska je Hrvatskoj i Srbiji ponudila dionice

Nuklearka
Nuklearka (Getty Images)

Bugarska vlada pozvala je Hrvatsku i Srbiju da kao dioničari sudjeluju u projektu gradnje nuklearne elektrane Belene na Dunavu, objavila je u subotu novinska agencija novinite.com.

Bugarski premijer Bojko Borisov uputio je službena pisma hrvatskoj premijerki Jadranki Kosor i srbijanskom predsjedniku Borisu Tadiću, pozivajući njihove zemlje da s udjelima od jedan, jedan i pol ili dva posto sudjeluju u projektu NE Belene, objavila je agencija pozivajući se na transkripte sa sjednice bugarske vlade.

Borisov je rekao da je s Tadićem već razgovarao o tome projektu, te da je njega i Kosor pozvao da do 13. studenoga odgovore na bugarsku ponudu. Toga dana u Sofiju stiže ruski premijer Vladimir Putin na razgovore o energetici. NE Belene trebala bi graditi ruska državna tvrtka Atomstrojeksport, ali postoje problemi oko cijene.

Po riječima bugarskog premijera, "sudjelovanje Hrvatske i Srbije učinilo bi taj projekt pragmatičnijim jer bi, kada se nuklearka izgradi, tržište bilo zajamčeno".

Projekt gradnje NE Belene zamrznut je u jesen 2009. kada se prijašnji strateški investitor, njemačka kompanija RWE koja je trebala osigurati dvije milijarde eura u zamjenu za 49 posto vlasništva, povukla iz projekta.

Prema preliminarnom ugovoru bugarske vlade i Atmostrojeksporta iz 2008. godine, gradnja elektrane trebala je koštati četiri milijarde eura, ali su troškovi u međuvremenu porasli. Bugarska i Rusija produljile su 30. rujna 2010. taj ugovor za šest mjeseci dok ne postignu konačan dogovor o cijeni. Bugarska vlada u međuvremenu traže europske partnere i investitore za nastavak projekta.(hina/metro-portal)

07.11.2010. 13:59:44
http://metro-portal.hr/hrvatskoj-ponudjena-nuklearka-u-bugarskoj/50849/