Metro-portal.hr

objavljeno 13.01.2010. 10:12:29
SVJETSKA BANKA

Hrvatskoj odobren kredit od 200 milijuna eura

Kredit je odobren s rokom otplate od 15 i pol godina i kamatnu stopu od oko dva posto

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Svjetska banka odobrila je Hrvatskoj kredit u visini 200 milijuna eura kojim želi poduprijeti nastojanja hrvatske Vlade da ublaži utjecaj svjetske gospodarske krize, priopćeno je iz te međunarodne organizacije.

Ta nastojanja uključuju mjere kojima je Vlada, između ostalog, poduprla konsolidaciju proračuna, poboljšala sustav upravljanja javnim financijama, ojačala sustav socijalne skrbi radi bolje zaštite ranjivih skupina građana i osigurala efikasniji i stabilniji financijski sektor, navodi se u priopćenju Svjetske banke, objavljenom u utorak.

"U usporedbi s ostalim zemljama u regiji hrvatske su vlasti dosada relativno dobro svladavale posljedice svjetske krize", zaključio je Theodore O. Ahlers, zamjenik direktora Svjetske banke za srednju Europu i baltičke zemlje.

"Aktualni kredit treba pomoći Hrvatskoj da očuva makroekonomsku stabilnost i primjereni proračunski okvir i da pomogne najranjivijim skupinama građana da prebrode teškoće u gospodarstvu, a cilj je i dodatno jačanje financijskog sektora", istaknuo je Ahlers, dodajući da je SB spremna pomoći Hrvatskoj u gospodarskom oporavku.

Kredit je odobren s rokom otplate od 15 i pol godina, uz šestomjesečni libor za euro, uvećan za fiksnu kamatnu maržu, što bi trenutno značilo kamatnu stopu od oko dva posto, navodi se u priopćenju. (hina/metro-portal)

13.01.2010. 10:12:29
http://metro-portal.hr/hrvatskoj-odobren-kredit-od-200-milijuna-eura/30571/