Metro-portal.hr

objavljeno 05.01.2011. 18:30:00
PROBLEMATIČNA JAJA

Hrvatskoj ne prijeti opasnost od dioksina

Hrvatskoj ne prijeti opasnost od dioksina te nama razloga za zabrinutost, izvijestili su iz Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja

Problematična su samo jaja prodana prije otkrića kontaminacije 23. prosinca
Problematična su samo jaja prodana prije otkrića kontaminacije 23. prosinca (Shutterstock)

Hrvatske ne uvozi hranu za životinje iz Njemačke, ne uvozi jaja, tek zanemarivo perad, ali ne iz pokrajina u kojima su se pojavila kontaminirana jaja niti od tvrtke koja se spominje te ne prijeti opasnost od dioksina, kazali su u Ministarstvu, prenosi Hina.

Napominju kako nadležne službe obavljaju redovitu kontrolu na granicama te nema razloga za zabrinutost. Nadležne uprave u okviru Ministarstva poljoprivrede prate razvoj situacije s dioksinom u Njemačkoj i spremne su u svakom trenutku poduzeti potrebne mjere kako bi se zaštitili hrvatski građani, istaknuli su u Ministarstvu.

Njemački potrošači u utorak su upozoreni da obrate pažnju na možebitno kontaminirana jaja nakon što je prošlog tjedna u hrani peradi i svinja pronađen visokootrovni dioksin, zbog čega su tisuće farmi bile primorane prekinuti prodaju. Glasnogovornik ministarstva okoliša Sjeverne Rajne-Vestfalije Wilhelm Deitermann rekao je kako je u protekla dva tjedna s dviju farmi distribuirano više od sto tisuća potencijalno kontaminiranih jaja. Problematična su samo jaja prodana prije otkrića kontaminacije 23. prosinca.

Zasad nije poznato kako je toksični dioksin dospio u stočnu hranu, a za te peradarske i svinjogojske farme hranu isporučuje Harles&Jentzsch, tvrtka sa sjedištem u Uetersenu na sjeveru zemlje. Dioksin je kemijska supstanca koja nastaje industrijskim ili prirodnim spaljivanjem i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) uvrstila ju je na popis kancerogenih tvari.

Europska komisija zatražila je od njemačkih vlasti podatke o razmjerima kontaminacije visokootrovnim dioksinom otkrivenim na peradarskim i svinjogojskim farmama u toj zemlji te o mogućem izvozu kontaminirane hrane. "Želimo saznati razmjere kontaminacije jer su u početku bile pogođene dvije savezne pokrajine, a sada ih je pet", rekao je glasnogovornik povjerenika za zdravlje Johna Dallija, Frederic Vincent dodajući kako se za sada čini da je problem ograničen na Njemačku.

Njemačke vlasti zabranile su u utorak isporuku jaja i mesa s gotovo tisuću farmi nakon otkrića dioksina u jajima. Farme su stočnu hranu nabavile od proizvođača Harles & Jentzsch iz Uetersena na sjeveru zemlje. Oni su sastojke kontaminirane dioksinom kupili od nizozemskog dobavljača koji ih je pak nabavio od njemačkog proizvođača biodizela u Emdenu na sjeveru Njemačke.

05.01.2011. 18:30:00
http://metro-portal.hr/hrvatskoj-ne-prijeti-opasnost-od-dioksina/53667/