Metro-portal.hr

objavljeno 18.01.2010. 20:40:22
NEADEKVATNA PITANJA

Hrvatsko sociološko društvo nezadovoljno državnom maturom

Ispitni katalog za državnu maturu iz sociologije lani je promijenjen protivno Pravilniku o polaganju državne mature, poručili su iz HSD-a

(Cropix/Arhiva)

Hrvatsko sociološko društvo (HSD) priopćilo je danas da ne podupire način na koji je predviđeno provođenje državne mature iz sociologije i da se ograđuje od ispitnog kataloga za državnu maturu iz sociologije u školskoj godini 2009/2010.

HSD pritom navodi da je ispitni katalog za državnu maturu iz sociologije promijenjen lani u prosincu protivno Pravilniku o polaganju državne mature te da ne daje jasne obrazovne ishode, odnosno konkretne opise onoga što pristupnik mora znati, razumjeti i moći učiniti kako bi postigao uspjeh.

Osim toga, HSD navodi da katalog nema precizne obrazovne ishode, ne postoji jasna struktura znanja i sposobnosti, određena znanja učenici nisu u mogućnosti steći obrazovanjem, te se koriste termini, ponekad potpuno neadekvatni.

Dodaju da su provedeni i ogledni ispiti iz sociologije sadržavali brojna pitanja koja nisu bila dobro formulirana dok su ponuđeni odgovori često bili višeznačni i vrlo upitni, te je korištena nestručna ili čak nepostojeća terminologija.

HSD podsjeća da je u više navrata upozoravao na propuste i davao stručne sugestije koje su dijelom uvažene, ali nije napravljen značajan pomak.

Osim problema s ispitnim katalogom, HSD se ne slaže ni s općom koncepcijom državne mature iz sociologije, na što je, također upozoravao Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja. (hina/metro-portal)

18.01.2010. 20:40:22
http://metro-portal.hr/hrvatsko-sociolosko-drustvo-nezadovoljno-drzavnom-maturom/30934/