Metro-portal.hr

objavljeno 23.12.2020. 10:31:00
NAJAVE

Hrvatsko muzejsko društvo priprema Digitalnu Noć muzeja

Objavljen je prvi poziv na prijavu programa za Noć muzeja - 16. Digitalna Noć muzeja (29.01.2021.) - Tema: Zadaće muzeja u uvjetima kriza

Noć muzeja
Noć muzeja (Arhiva)

'Organizacijski tim Noći muzeja unutar Hrvatskog muzejskog društva, u okolnostima kada se većina  kulturnih događanja odgađa ili potpuno seli u digitalnu kanale komuniciranja i prijenosa sadržaja, po sadašnjim uvjetima koji su prvenstveno vezani za epidemiološke mjere pandemije  Covida 19, nakon konzultacija s brojnom muzejskom zajednicom, suglasan je u potpunosti da se 16. NOĆ MUZEJA  održi kao DIGITALNA NOĆ MUZEJA, na način koji je imanentan vremenu i funkcioniranju muzeja u uvjetima globalne svjetske krize.

Proteklih 15. godina Noć muzeja je obilježila upravo masovnost posjeta muzejima, koja je prelazila i brojku od 300.000 posjeta tijekom jedne noći. Šesnaestu Noć muzeja planiramo realizirati gotovo potpuno na digitalnoj ravni - online, osim na onim lokacijama i sadržajima koji se mogu odvijati na otvorenom, ponovo u skladu s propisanim mjerama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

Uspjehu Noći muzeja svih ovih godina, prvenstveno ste doprinijeli  Vi kolege muzealci i  atraktivni programi, tradicionalna muzejska publika i „nova publika" , koja je dijelom generirana i iz manifestacije Noć muzeja. Posebnu zahvalnost dugujemo svim medijima,  pokroviteljima, partnerima i sponzorima, kao i svim gradovima, općinama i mjestima..
Jedan od naših najznačajnijih,  nezaobilaznih partnera u realizaciji Noći muzeja je HRT, koja je svih proteklih godina praćenjem nacionalne kulturne manifestacije  Noć muzeja u emisijama  različitih programskih formata, a posebno izravnim emitiranjima u PRIME TIME, pomogla organizatorima na afirmiranju manifestacije i hrvatskih muzeja, a time stvaranju pozitivnog  javno mijenja.

U tom smislu u suradnji s HRT, koja priprema poseban program za Digitalnu Noć muzeja, pozivamo sve muzejske i druge baštinske i obrazovne institucije da nam pošalju prijave svojih planiranih programa,  koji su tekući ili koje planiraju organizirati i prezentirati u Noći muzeja putem i koji će biti dostupni putem različitih digitalnih medija. Tamo gdje je to moguće i „u živo", sukladno propisanim epidemiološkim mjerama zaštite. HRT će izravnim uključenjima, već pripremljenim i ranije snimljenim programima ili programima koje muzeji već imaju, posvetiti svoju posebnu emisiju u Digitalnoj Noći muzeja.

Hrvatsko muzejsko društvo priprema Digitalnu Noć muzeja, unatoč globalnoj krizi izazvanoj pandemijom koronavirusa, obzirom da je manifestacija Noć muzeja u potpunosti poprimila karakteristike nezaobilaznog kulturnog događaja, organizatori šesnaeste Digitalne Noći muzeja, nastojat će zajedno s hrvatskom muzejskom zajednicom omogućiti vjernoj publici da pretežito  virtualno uživa u  pripremljenim događanjima.'

(Upute za prijavu programa uslijedit će u sljedećoj objavi HMD-a - http://hrmud.hr/)

Hrvatsko muzejsko društvo

23.12.2020. 10:31:00
http://metro-portal.hr/hrvatsko-muzejsko-drustvo-priprema-digitalnu-noc-muzeja/129394/