Metro-portal.hr

objavljeno 17.08.2012. 16:21:00
MOLIM?!

Hrvatsko more tek 64. po zdravlju

Dugogodišnja bajka o predivnom Jadranu srušena je u vodu izuzetno slabom ocjenom na listi najzdravijih mora na svijetu

Nije sve u moru i suncu ...
Nije sve u moru i suncu ... (Arhiva)

Neki bi u ovom istraživanju mogli naći natruhe teorija zavjere, jer prosječan Hrvat može samo poluditi kad mu kažu da je hrvatski Jadran tek 64. najzdravije more na svijetu, dok su recimo Talijani 51., a "dragi susjedi" Slovenci na fantastičnom 18. mjestu.

No, ovakav je poredak posljedica metodologije, a ne zavjere masona, iluminata i Slovenaca. Naime, najveći broj bodova je bio 100, a ocjenjivalo se prema deset kriterija: morskoj hrani, mogućnosti obrtničkog ribarenja, prirodnim proizvodima, očuvanju staništa koja upijaju ugljikov dioksid, zašiti priobalja, kvaliteti života i gospodarstva u priobalju, turizmu, doživljaju mjesta, čistoći vode i bioraznolikosti.

Kad se pogledaju kriteriji i naša obala, čudo je da smo dospjeli i tako visoko ... Inače, od naseljenih područja na vrhu su Sejšeli i Njemačka, a prvo mjesto pripalo je nenaseljenom otoku Jarvisu, a drugo i treće američkim teritorijima u Tihom oceanu i otoku Clipperton, također pustim mjestima.

Malu utjehu može pružiti podatak da su Crnogorci skupa sa Srbima na 129. mjestu (koje to more ima Srbija nisu pojasnili), dok su Albanci na 87. mjestu.

17.08.2012. 16:21:00
http://metro-portal.hr/hrvatsko-more-tek-64-po-zdravlju/73336/