Metro-portal.hr

objavljeno 06.05.2011. 19:26:00
MINISTAR OBRANE:

Hrvatski vojnici su odličan izvozni brand

Hrvatski vojnik je od kacige do čizama obučen u hrvatski proizvod, uključujući i naoružanje, istaknuo je Božinović

Hrvatska vojska u Afganistanu
Hrvatska vojska u Afganistanu (Vlado Kos/Cropix)

Premijeri, ministri vanjskih poslova ili ministri obrane tijekom posjeta Hrvatskoj uvijek hvale rezultate koje naši vojnici postižu na terenu, rekao je ministar Davor Božinović. Dodao je da je upravo zato hrvatski vojnik trenutačno jedan od najreprezentativnijih izvoznih brandova Hrvatske, prenosi Hina.

Ministar Božinović rekao je na okruglome stolu o perspektivama proširenja Europske unije (EU) na jugoistočnu Europu u Zadru da je Hrvatska kao članica NATO-saveza i uskoro kao članica EU-a u odličnoj poziciji za preuzimanje još snažnije uloge na jugoistoku Europe. Govoreći o pripremama za uključivanje u europsku sigurnosnu i obrambenu politiku, Božinović je naglasio uključivanje Hrvatske u dvije borbene skupine EU.

HV sudjeluje u borbenim skupinama EU-a koje vode nordijske zemlje s dva helikoptera u humanitarnim misijama, a dogodine ćemo sudjelovati i s jednom mehaniziranom satnijom i inženjerijskim vodom koji će sudjelovati u borbenim skupinama EU-a koje će 2012. voditi Njemačka, rekao je ministar.

Od glave do pete "Made in Croatia"

Božinović je govoreći o hrvatskoj industriji vojne opreme, rekao da s ponosom ističe kako je naš vojnik od kacige do čizama obučen u hrvatski proizvod, uključujući i naoružanje.

A govoreći o opremljenosti Hrvatske vojske, istaknuo je kako je modernizacija HV-a pitanje s kojim se to ministarstvo trenutačno najviše bavi. U kopnenu vojsku dosad se najviše ulagalo i dobro je opremljena, rekao je ministar Božinović i dodao kako nas sada očekuje ulaganje u Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i Hrvatsku ratnu mornaricu, te obalnu stražu.

Također je rekao da Vlada RH i sva ministarstva rade sve što mogu da krajem lipnja Hrvatska završi pristupne pregovore o ulasku u EU.

Na okruglome stolu u organizaciji Hrvatske udruge radija i novina (HURIN), Zaklade hrvatskoga državnog pečata i Zaklade Konrada Adenauera bili su i mnogi predstavnici lokalnih i regionalnih medija iz Dalmacije, Like, Gorskog kotara i Korduna.

U sklopu boravka Zadru, ministar Božinović posjetit će i 93. zrakoplovnu bazu HRZ-a i PZO-a u vojarni "Zemunik", gdje će se upoznati sa spremnošću protupožarnih snaga HV-a za protupožarnu sezonu.

06.05.2011. 19:26:00
http://metro-portal.hr/hrvatski-vojnici-su-odlican-izvozni-brand/58538/