Metro-portal.hr

objavljeno 04.09.2008. 14:30:52
HRVATSKI SUVENIR

Hrvatski suveniri na sajmovima u Zagrebu i Milanu

Predstavit će se suveniri, obrti i obrtnici.
Predstavit će se suveniri, obrti i obrtnici. (Željko Hajdinjak, CROPIX)

Udruga hrvatski suvenir od 11. do 15. rujna ove godine u Zagrebu organizira 3. sajam hrvatskog suvenira, a prije toga prvi će put nastupiti i na najvećem Svjetskom sajmu suvenira i poklona - MACEF koji se potkraj ovog tjedna (5.-8. rujna) održava u Milanu, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare te Udruge.

Na 3. sajmu hrvatskog suvenira Zagreb 2008., koji će se u organizaciji Udruge održavati na zagrebačkom Trgu bana Jelačića, svoje će suvenirske, tradicijske, poklon i slične proizvode na 30-ak štandova predstaviti oko 100 izlagača iz cijele Hrvatske. Osim samih proizvoda na sajmu će se predstaviti brojni tradicijski obrti, male radionice te kušaonice.

Predsjednik Udruge hrvatski suvenir Željko Ćosić ističe da svake godine za taj sajam ima sve više zanimanja i prijavljenih izlagača, što objašnjava i sve većim brojem obrtnika, tvrtki i pojedinaca koji se bave tim poslom.

Sukladno tome povećava se i broj članica te Udruge, kojih je danas gotovo 150, među kojima je najviše obrtnika i obiteljskih tvrtki.

Iako se time povećava i broj različitih suvenira na tržištu Udruga se najviše zalaže i promovira one koji su autohtono proizvedeni od prirodnih materijala. Njima su sve veća konkurencija proizvodi napravljeni i/ili uvezeni iz Kine i sličnih zemalja gdje je jeftinija proizvodnja.

Osim tog Ćosić je izdvojio i problem plasmana suvenira, koji otežava poslovanje onih koji se time bave, jer, kako kaže, mnogi nemaju sredstava za najam ili kupnju prodajnih mjesta na dobrim lokacijama. Stoga drži da bi se problem plasmana suvenira trebao nekako zakonski regulirati, odnosno da se domaćim proizvođačima omogući povoljniji ili čak i besplatni najam štandova ili drugih prodajnih prostora.

Smatra i da bi bilo dobro da se određeni kvalitetni proizvodi na neki način deklariraju i certificiraju oznakom "Hrvatski suvenir", za što treba dosta sredstava i za što se Udruga također zalaže.

U vezi prvog nastupa na Svjetskom sajmu MACEF u Milanu, Ćosić je istaknuo da će se osim Udruge tamo predstaviti i još 12 njihovih članica-izlagača iz Čakovca, Zagreba, Samobora i drugih mjesta. To je prilika ne samo za promociju proizvoda nego i za nove poslovne kontakte koji će im, kako očekuju, omogućiti izlaz na inozemna tržišta. (HINA)

04.09.2008. 14:30:52
http://metro-portal.hr/hrvatski-suveniri-na-sajmovima-u-zagrebu-i-milanu/11346/