Metro-portal.hr

objavljeno 21.05.2010. 17:14:17
ZA NJIH NIŠTA

Hrvatski savez slijepih upozorava na diskriminaciju

Novi Zakon o udžbenicima ne predviđa nikakvo rješenje za financiranje izrade udžbenika za slijepu djecu, odnosno udžbenika na brajici

slijep
slijep (Shutterstock/Ilustracija)

Hrvatski savez slijepih u današnjem je priopćenju upozorio na diskriminaciju slijepih osoba u Hrvatskoj kada je riječ o financiranju udžbenika na brajici, a kada je riječ o Nacrtu prijedloga Zakona o javnim cestama uvodi se čak, po njihovim tvrdnjama, diskriminacija među samim slijepim osobama.

Nakon što je u veljači u Hrvatskom saboru donesen Zakon o udžbenicima koji ne predviđa nikakvo rješenje za financiranje izrade udžbenika za slijepu djecu, odnosno udžbenika na brajici, ovih je dana Vlada uputila Saboru i tekst Nacrta prijedloga Zakona o javnim cestama. On će, kako sada stvari stoje, u pravni sustav uvesti diskriminaciju prema slijepim osobama, ali već uvodi i diskriminaciju među samim slijepima.

Prvotni tekst nacrta tog zakona predviđao je otežanje položaja gotovo za sve osobe s invaliditetom, na što je reagirala predsjednica Vlade Jadranka Kosor izjavivši da će se pravo na oslobađanje od plaćanja cestarine zadržati za sve osobe sa 100-postotnim invaliditetom, bez obzira radi li se o civilima ili ratnim vojnim invalidima.

No, to obećanje nije ispoštovano jer su amandmanom Vlade na taj nacrt zakona, jedino civilne slijepe osobe kao osobe sa 100-postotnim invaliditetom ispuštene iz skupine koje su i dalje oslobođene plaćanja cestarina, unatoč njihovim stvarnim potrebama da putujući iz mjesta u mjesto trebaju pratioca za kojega također moraju platiti prijevoznu kartu. Istovremeno, ta je potreba uvažena kod slijepih osoba hrvatskih ratnih vojnih invalida.

Hrvatski savez slijepih protivi se takvim rješenjima, a njihove stavove podržava i Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

Hrvatski savez slijepih upozorava kako razmatra mogućnost da svoju zaštitu od diskriminacije pokušaju ostvariti i tužbom prema Republici Hrvatskoj, sve do nadležnih međunarodnih instanci. (hina/metro-portal)

21.05.2010. 17:14:17
http://metro-portal.hr/hrvatski-savez-slijepih-upozorava-na-diskriminaciju/40601/