Metro-portal.hr

objavljeno 03.12.2010. 16:00:00

Hrvatski sabor donio zakon o HRT-u

HRT će imati upravu s predsjednikom i dva člana, koje će zajednički birati Programsko vijeće i Nadzorni odbor, koji će imati pet članova

Hrvatski sabor
Hrvatski sabor (Davor Pongračić/CROPIX/Zagreb.hr)

Hrvatski sabor donio je danas novi Zakon o Hrvatskoj radioteleviziji (HRT), dio kojega je postao i amandman Odbora za medije po kojemu će najmanje jednog člana budućeg Nadzornog odbora HRT-a predlagati saborska oporba. Novi Zakon o HRT-u izglasalo je 88 zastupnika, četiri su bila protiv, a sedam suzdržano. HDZ je povukao amandman da HRT u udarnom terminu, od 18 do 22 sata, umjesto četiri, kako je zakonom predloženo, ima pravo na šest minuta za promidžbene poruke.

HDZ-ovo povlačenje amandmana Andrija Hebrang je obrazložio da se HDZ prvo sa SDP-om dogovorio oko spomenutih šest minuta, da bi SDP, rekao je, potom od toga odustao i priklonio se vladinoj odredbi o četiri minute. Nakon toga se i Klub HDZ-a, dodao je Hebrang, u cilju konsenzusa oko donošenja zakona odlučio na povlačenje amandmana. Izglasan je, pak, HDZ-ov amandman da HRT, kao javna ustanova od nacionalnog interesa, u okviru svojih programskih načela promiče domoljublje. Zastupnici su izglasali i amandman Odbora za medije po kojemu HRT ipak nije dužan na svakom pojedinom radijskom i televizijskom programu emitirati najmanje 40 posto domaće glazbe. Prihvaćen je i amandman Odbora da se u zakonu precizno ne navode društvene skupine koje mogu kandidirati članove Programskog vijeća, već da ostane samo odredba po kojoj se za članove tog vijeća biraju predstavnici raznih skupina hrvatskog društva.

Nije, pak, prošao amandman tog odbora da se s osam na 30 dana produlji rok za upućivanje javnog poziva za imenovanje članova Programskog vijeća. Saborska većina nije prihvatila ni SDSS-ove amandmane kojima bi savjetodavno mišljenje novinara i urednika pri izboru glavnih urednika na HRT-u postalo obvezujuće. Zakon definira HRT kao javnu ustanovu koja pruža javne medijske usluge, ali ne određuje unutarnje ustrojstvo te medijske kuće, već to prepušta Statutu. Novi zakon predviđa potpisivanje ugovora između vlade i HRT-a na petogodišnje razdoblje, a njime bi se odredile programske obveze nacionalnog radija i televizije te izvor i iznos sredstava za njihovo emitiranje. HRT će imati upravu s predsjednikom i dva člana, koje će zajednički birati Programsko vijeće i Nadzorni odbor, koji će imati pet članova (četiri bi na temelju javnog natječaja koji bi proveo saborski Odbor za medije imenovao i razrješavao Sabor, a jedan bi bio imenovan na prijedlog Radničkog vijeća HRT-a). Programsko vijeće i Nadzorni odbor će dvotrećinskom većinom svih članova, po prethodno provedenom natječaju, imenovati i razrješavati predsjednika i članove Uprave HRT-a, te donositi Statut HRT-a kao i program rada i financijski plan. Nadzorni će odbor nadzirati financijsko poslovanje HRT-a (donosit će financijski plan, utvrđivati plaće i druga materijalna prava, kao i visinu pristojbe, ali uz suglasnost s Upravom).

HRT će moći igrane filmove prekidati promidžbenim porukama, ali samo jednom za vrijeme trajanja filma.

U Programskom vijeću HRT-a sjedit će 11 članova koje će birati i razrješavati Sabor na prijedlog Odbora za medije. Programsko će vijeće imenovati glavne urednike na prijedlog Uprave i nakon provedenog izjašnjavanja novinara i urednika. Kao novina je predviđeno osnivanje HRT-ovog povjerenika za korisnike usluge kojega će na mandat od četiri godine imenovati i razrješavati Programsko vijeće, a koji će biti zadužen za razmatranje pritužbi i prijedloga gledatelja, slušatelja i drugih korisnika usluga HRT-a. HRT će se financirati dualistički - i sredstvima od pristojbe (određivat će je Nadzorni odbor u visini 1,5 posto prosječne neto plaće u državi za prethodnu godinu) i komercijalnim prihodima od oglašavanja (devet minuta po satu uz jednogodišnje ograničenje na maksimalno četiri minute u udarnom terminu između 18 i 22 sata). No, morat će voditi odvojeno računovodstvo za prihode od marketinga i od pretplate, pri čemu se zabranjuje korištenje javnih prihoda u komercijalnu djelatnost.

HRT će moći igrane filmove prekidati promidžbenim porukama, ali samo jednom za vrijeme trajanja filma. HRT je dužan osigurati da europska djela čine većinski udio njegovoga godišnjeg vremena objavljivanja, te najmanje 40 posto tih djela emitirati izvorno na hrvatskom jeziku. Najmanje 15 posto svojeg godišnjeg programskog proračuna HRT je dužan osigurati za nabavu europskih djela neovisnih proizvođača, od čega polovica tih sredstava mora biti namijenjena za djela proizvedena izvorno na hrvatskom jeziku. (hina/metro-portal)

03.12.2010. 16:00:00
http://metro-portal.hr/hrvatski-sabor-donio-zakon-o-hrt-u/52143/