Metro-portal.hr

objavljeno 20.01.2010. 15:28:04
DOBRO SU

Hrvatski policajci javili se s Haitija nakon novog potresa

POGLEDAJTE VIDEO: Tihomir Svatoš i Igor Kruljac, koji se nalaze na Haitiju u sklopu UN-ove misije, komunicirali su danas video linkom s Ravnateljstvom policije u Zagrebu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Infopunkt TV)
Dvojica hrvatskih policajca u mirovnoj misiji UN-a na Haitiju, Tihomir Svatoš i Igor Kruljac, danas su se putem interneta uživo javili ministru unutarnjih poslova Tomislavu Karamarku i glavnom ravnatelju policije Oliveru Grbiću i potvrdili da su dobro te da redovito obavljaju svoje dužnosti.

Izravnim javljanjem u sjedište Ravnateljstva policije Svatoš i Kruljac potvrdili su da je Haiti jutros u 6,10 sati ponovno pogodio dosta jak potres snage 6,1 koji je trajao desetak sekundi. Za sada nemaju informacije o urušenim kućama ili ozlijeđenima. Upitani kakva je trenutna sigurnost u Haitiju odgovorili su kako lokalne vlasti same ne mogu kontrolirati sigurnosnu situaciju te im u tome pomažu snage misije UN-a.

Na upit ministra Karamarka što trenutno rade odgovorili su da im je trenutna zadaća pratnja konvoja s hranom i lijekovima od granice s Dominikanskom Republikom do zračne luke u glavnom gradu Haitija Port-au-Princeu. Napomenuli su kako će se uskoro otvoriti i banke pa će im naredne zadaće biti i njihovo osiguranje.

Karamarko je novinarima izrazio zadovoljstvo što su hrvatski policajci živi i zdravi jer je na Haitiju poginulo 46 pripadnika misija, od čega deset policajaca. "Tamo je dosta kaotično stanje, ima uličnih bandi, a srušen je i zatvor iz kojeg je na slobodu izašlo na slobodu oko 4000 kriminalaca", rekao je. Ministar unutarnjih poslova najavio je da će uskoro novom hrvatskom predsjedniku Ivi Josipoviću policajce Svatoša i Kruljca predložiti za visoko odličje.

Na upit Grbića kakva je situacija na Haitiju dvojica policajaca odgovorili su da je situacija bolja nego prošlih dana jer je već počeo život na ulicama. Istaknuli su da u zračnu luku svakodnevno dolazi pomoć s hranom i lijekovima. Upitani u kakvim uvjetima oni žive rekli su da su im uvjeti za život normalni jer njihov apartman nije srušen. "Spavamo normalno, imamo tople vode i povremeno internet", rekao je Svatoš.

Na upit zašto su se odbili vratiti, iako im je ponuđeno da se ranije odu iz Haitija, rekli su kako "nema šanse" da se vrate u sadašnjoj situaciji. "Profesionalci smo i tu nema mjesta strahu", istaknuli su. Obojica policajaca pozdravili su članove obitelji te prijatelje koji im svakodnevno šalju mail poruke.

Načelnik Ureda ravnatelja policije Krunoslav Borovec rekao je da hrvatski policajci pomažu ne samo lokalnoj policiji, već i stanovništvu. Istaknuo je da će Ravnateljstvo i MUP i dalje raditi na obuci kadrova koji su kao vrhunski stručnjaci sposobni otići u krizna područja bilo gdje u svijetu i pomoći u razvoju policije ili civilne vlasti. (hina/metro-portal)

20.01.2010. 15:28:04
http://metro-portal.hr/hrvatski-policajci-javili-se-s-haitija-nakon-novog-potresa/31069/