Metro-portal.hr

objavljeno 08.05.2010. 16:07:52
ATROFIJA

Hrvatski P.E.N. centar upozorio na estradizaciju kulture

Na godišnjoj skupštini članovi P.E.N. centra složili su se da se gubi profesionalna etika novinarstva u Hrvatskoj

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Davor Pongračić/Cropix )

Članovi Hrvatskog P.E.N. centra koji su se danas okupili na redovnoj godišnjoj skupštini zauzeli su se da se uskoro održi okrugli stol o stanju kulture u medijima čiji su radni naslov zamislili kao "Estradizacija kulture - atrofija (kritičkog diskursa)".

O ovoj, po njihovim riječima, tako važnoj temi u kojoj svakodnevno stradavaju novinari jer nestaju kulturne rubrike i kulturni časopisi iz javnog života, govorili su Zvonko Maković koji je prvi potaknuo tu temu, potom Andrea Zlatar, Branko Čegec, Dijana Burazer, Ingrid Šafranek, Ante Armanini, Seid Serdarević, predsjednica PEN-a Nadežda Čačinović.

Složili su se kako ovo vrijeme korporacijskog kapitala ide na ruku samo vladajućoj kasti, a što se novinarstva tiče gubi se njegova profesionalna etika. Nastali su različiti lobiji koji određuju i donose svoje sudove o pojedinim autorima bez obzira na kulturu. I o drugim područjima društvenog djelovanja - politici, sportu, gospodarstvu ili drugim djelatnostima - također se piše s vrlo malo etike, a da se ne govori o žutilu koje je već dugi niz godina na prvim stranicama naših novina, upozorili su pisci.

Zvonko Maković je ustvrdio da je u svim našim susjednim državama situacija u novinarstvu puno bolja, rekavši kako naši mediji spremno opslužuju svoje vlasnike, pišući o skandalima, aferama, o svemu onome što društvo gura još više unatrag.

Članovi P.E.N.-a složili su se kako je marginalizacija kulture, a pogotovo književnosti, jedan od većih problema, naglasivši da je jedna od glavnih uloga P.E.N-a da štiti istinske književne vrijednosti.

Nakon što je podneseno izvješće o radu P.E.N.-a u 2009. predstavljen je i program rada u ovoj godini pa će jedna od akcija biti obilježavanje 50. godišnjice P.E.N.-ove akcije "Pisci u zatvoru", tako da su se članovi PEN-a složili da se ove godine održi okrugli stol o liku i djelu književnika i dugogodišnjeg robijaša Vlade Gotovca.

Pjesnik Tomislav Bajsić govorio je o iskustvima pisaca u Kini od kojih su neki proveli više od jednog desetljeća u zatvoru upravo zato što su bili spremni kritizirati vlast. Bajsić je objavio antologiju poezije pod nazivom "Urezi", a riječ je o izboru iz svjetske poezije o ratu, represiji, ropstvu...

Na današnjoj skupštini primljeno je četvero novih članova, a to su talijanistica Sanja Rojić, književni kritičar Aljoša Pužar, Alida Bremer koja je dala veliki doprinos hrvatskim nastupima na Sajmu knjige u Leipzigu, te prozaist Igor Štiks.

P.E.N.-ovci su se prisjetili i odali počast svojim preminulim članovima između dviju skupština: Branimiru Donatu, Tei Benčić Rimay, Nikoli Batušiću, Josipu Stošiću, Čedi Prici, Radovanu Ivšiću i Božidaru Gagri. (hina/metro-portal)

08.05.2010. 16:07:52
http://metro-portal.hr/hrvatski-p-e-n-centar-upozorio-na-estradizaciju-kulture/39551/