Metro-portal.hr

objavljeno 18.05.2011. 11:41:18
DESET TOČAKA

Hrvatski manageri nude "masterplan" za izlaz iz ekonomske katastrofe

U Cromi procjenjuju da bi se primjenom mjera iz Masterplana u srednjoročnom razdoblju mogao ostvariti gospodarski rast od 6 do 10 posto

Fotografija vijesti

Masterplan razvoja hrvatskoga gospodarstva s fokusom na reindustrijalizaciju koji će na 1. kongresu hrvatskih managera i poduzetnika predstaviti CROMA ima deset glavnih područja promjena, a to su koordinirana promjena monetarne i fiskalne politike, promjena načina upravljanja državnim poduzećima, optimiziranje razvoja proizvodnje i industrije u skladu sa statusom priključenja EU-u, rješavanje nelikvidnosti, smanjenje parafiskalnih nameta, teritorijalni preustroj s ciljem efikasnije i jeftinije uprave, efikasnija energetska politika, efikasnije zakonodavstvo i pravosuđe, uključivanje znanosti i obrazovanja u razvoj proizvodnje te promjene u ostalim područjima.

U Cromi kaću da bi njihove mjere mogle ostvariti gospodarski rast od 6 do 10 posto. Vladimir Ferdelji, jedan od glavnih kreatora plana i predsjednik Crome kaće da će masterplan "ponuditi kompas za izlazak iz gliba recesije, platformu za dugoročno unapređenje konkurentne sposobnosti realnog sektora hrvatskog gospodarstva i odgovore na pitanja kako sačuvati postojeća i relativno brzo otvoriti nova kvalitetna radna mjesta u funkciji generiranja novostvorene vrijednosti. Umjesto gospodarstva baziranog na tercijalnom sektoru, treba nam i jaka proizvodnja, kao što je to slučaj u najrazvijenijim zemljama svijeta čije proizvode svakodnevno koristimo. Strateški zaokret prema re-industrijalizaciji hrvatskog gospodarstva prvi je korak k oporavku i izlasku iz krize."

18.05.2011. 11:41:18
http://metro-portal.hr/hrvatski-manageri-nude-izlaz-is-ekonomske-katastrofe/58989/