Metro-portal.hr

objavljeno 14.07.2008. 22:10:43

Hrvatski liječnik spašavao živote nakon napada na indijsko veleposlanstvo u Kabulu

Napadnuto indijsko veleposlanstvo
Napadnuto indijsko veleposlanstvo (AFP)

Hrvatski liječnik Ratimir Benčić, koji se u Afganistanu nalazi u okviru hrvatskog kontigenta međunarodnih snaga ISAF, odmah se nakon samoubilačkog bombaškog napada na indijsko veleposlanstvo u Kabulu 7. srpnja pridružio osoblju koje je pružalo pomoć ozlijeđenima i preuzeo veliku ulogu u spašavanju života, navodi se u izvješću ureda ISAF-a za odnose s javnošću objavljenom u ponedjeljak.

Pukovnik Hrvatske vojske Ratimir Benčić odmah je po napadu nazvao hrvatsko zapovjedništvo u Afganistanu koje mu je odmah osiguralo oklopno vozilo i prevezlo ga u nacionalnu vojnu bolnicu, najbolju medicinsku ustanovu u Afganistanu, stoji u izvješću.

U tom samoubilačkom napadu ubijene su 42 osobe a ranjeno 147 te su ubrzo kirurški odjeli svake bolnica u Kabulu bili gotovo ili u potpunosti puni ranjenika.

Dr. Benčić je preuzeo trijažu, odnosno razvrstanje pacijenata po žurnosti medicinske intervencije kako bi se spasilo što više života.

"Trijaža je vrlo ružan posao. Morate odlučiti kome pomoći. I to morate brzo učiniti", Ratimir Benčić,
pukovnik HV-a u sklopu ISAF-a
Benčić je od završetka Medicinskog fakulteta u Zagrebu radio kao liječnik opće prakse, ali je iskustvo u trijaži stekao u Domovinskom ratu u Hrvatskoj.

Benčić je brzo pregledao svakog pacijenta kako bi odredio kome je odmah potrebna intervencija i tko je u dovoljno stabilnom stanju da se može prevesti u francusku i češku vojnu bolnicu.

Time je oslobodio nacionalnu vojnu bolnicu najsloženijih slučajeva i dao joj vremena, prostora i mogućnosti da osigura medicinski tretman za više dolazećih pacijenata, navodi ISAF, dodajući kako je time vjerojatno spasio mnoge živote. Benčić je 25. lipnja dobio i češko odlikovanje od ravnatelja češke vojnu bolnice za doprinos i suradnju.

Benčić, koji je Afganistanu bio i 2006. godine, pohvalio je i veliko poboljšanje sustava medicinske zaštite u Afganistanu, rekavši da su organiziranje pružanja prve pomoći na mjestu nesreće, naknadne intervencije u bolnicama, sposobnost da se svi ranjeni prevezu u jednu bolnicu a potom, nakon procjene stanja, prevezu u druge bolnice znakovi bitnog poboljšanja sustava.

On taj napredak pripisuje mentorstvu međunarodne zajednice, posebice ISAF-u. "Oni zaslužuju pomoć. Oni zaslužuju pristojan život, svi ljudi u Afganistanu, oni svojoj djeci žele najbolje, kao i mi našoj", rekao je Benčić. (HINA)

14.07.2008. 22:10:43
http://metro-portal.hr/hrvatski-lijecnik-spasavao-zivote-nakon-napada-na-indijsko-veleposlanstvo-u-kabulu/9842/