Metro-portal.hr

objavljeno 04.10.2011. 14:40:46
NAPREDAK ZDRAVSTVA

Hrvatski liječnici predstavili prehranu za starije osobe

Hrvatski liječnički zbor objavio je naputke za prehranu starijih osoba s namjerom da se spriječi pothranjenost koja je česta boljka te populacije

Fotografija vijesti

Hrvatsko društvo za kliničku prehranu Hrvatskog liječničkog zbora (HLZ) objavilo je danas smjernice za prehranu starijih osoba koje je izradila skupina liječnika internista, gerontologa, antropologa, nutricionista i ostalih upućenih u liječenje gerijatrijskih bolesnika, s namjerom da se spriječi pothranjenost (malnutricija) koja je česta u starijih osoba te definiraju specifične nutritivne potrebe i učini pravi izbor u njihovoj prehrani, javlja Hina.

U Hrvatskoj dosad nisu postojale jedinstvene smjernice i prehrambeni standardi namijenjeni starijem pučanstvu iako je pothranjenost u starijih osoba, do koje dolazi zbog tjelesnih, psiholoških, socioloških i ekonomskih promjena koje obilježavaju proces starenja, vrlo učestala, ali se često ne dijagnosticira i rijetko liječi, ističu stručnjaci.

Tako je pothranjenost znatno češća u domovima za starije i nemoćne osobe te se kreće od 19 do 36 posto, dok su joj najčešće, u 65 posto, izložene hospitalizirane starije osobe. Uz to, hrvatsko stanovništvo sve više stari i danas se procjenjuje da je starijih od 65 godina više od 16 posto, a smatra se da će ih do 2050. godine biti više od 30 posto.

Proces starenja uzrokuje značajne promjene u sastavu tijela, uključujući smanjenje mišićne mase i povećanje masnog tkiva. Sarkopenija je specifično obilježje starije dobi, a podrazumijeva gubitak mase skeletnih mišića i rezultira smanjenjem mišićne snage.

U smjernicama su prikazane specifične nutritivne potrebe - preporuke za unos energije i hranjivih tvari. Temeljeno na literaturnim podacima preporučena je primjena vitaminsko-mineralnih pripravaka u određenim situacijama, s posebnim naglaskom na vitamin D, folnu kiselinu, vitamin B12 te minerale poput cinka i magnezija.

U slučaju pothranjenosti preporučuju se oralno primijenjeni enteralni pripravci, kako u hospitaliziranoj gerijatrijskoj populaciji tako i za starije osobe u domovima i zajednici. Smjernice razrađuju i tzv. enteralnu i parenteralnu prehranu gerijatrijske populacije, odnosno kliničku prehranu uz pomoć sondi itd.

U izradi smjernice sudjelovala su i druga stručna društva HLZ-a poput Hrvatskog društva za gerontologiju i gerijatriju, Hrvatsko antropološkog društva i Hrvatskog društva za aterosklerozu.

04.10.2011. 14:40:46
http://metro-portal.hr/hrvatski-lijecnici-predstavili-prehranu-za-starije-osobe/63971/