Metro-portal.hr

objavljeno 04.11.2011. 17:56:00
CRNE STATISTIKE

Hrvatski klinci među najdebljima u Europi

Hrvatska je s 29. mjesta na listi u svega nekoliko godina došla do sedmog, što svakako šalje alarmantnu poruku, zaključili su liječnici

Fotografija vijesti

U našoj se zemlji zadnjih nekoliko godina primjećuje nagli porast broja djece s viškom kilograma, kao i pretile djece, zaključak je skupa o hrvatskim referentnim vrijednostima antropometrijskih mjera školske djece i mladih, javlja Hina.

Po podacima iz 2002. godine, od ukupno 39 zemalja Europe, SAD i Kanade, hrvatska su djeca bila na 29 mjestu, što znači da su bila „mršavija" od prosjeka europskih zemalja, kazala je dr. Marina Kuzman. Dodala je međutim kako se taj podatak postupno mijenjao, pa smo sada na šestom ili sedmom mjestu po prekomjernoj tjelesnoj težini, a što potvrđuju i rezultati rutinskih sistematskih pregleda.

Govoreći o prevenciji prekomjerne težine u školskoj dobi dr. Kuzman je kazala kako je ona jednostavna- treba unositi manje kalorije nego što ih se troši.

Apsurdna je situacija da su se roditelji u nekim školama koje su htjele uvesti zdraviju i pravilniju prehranu roditelji bunili jer, kako su rekli, njihova djeca to neće jesti, kazala je dr. Kuzman.

Zabrinjava je i podatak, iznesen na skupu, a prema kojem čak tri posto dječaka u dobi od 18 godina ima više od 100 kilograma.

Pretilost, kako je rečeno, nije samo problem individualne odgovornosti već je problem odgovornosti zajednice i tu država mora definirati pravila igre i kazne za one koji se toga ne pridržavaju.

04.11.2011. 17:56:00
http://metro-portal.hr/hrvatski-klinci-medju-najdebljima-u-europi/65157/