Metro-portal.hr

objavljeno 11.03.2011. 13:21:00
ŠIRA PUBLIKA

Hrvatski filmovi obilaze svjetske festivale

"Majka asfalta" u konkurenciji je na američkom filmskom festivalu, premijere imaju i kratkometražni filmovi

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Free Digital Photos)

U međunarodnu konkurenciju kalifornijskog Međunarodnog filmskog festivala u Tiburonu uvršten je film "Majka asfalta" Dalibora Matanića. Tri hrvatska kratkometražna igrana filma, Matanićev "Tulum", "Žuti mjesec" Zvonimira Jurića i "Inkasator" Igora Mirkovića sudjelovat će na festivalu kratkometražnog filma u finskom Tampereu, izvijestio je danas Hrvatski audiovizualni centar (HAVC), prenosi Hina. 

Američki filmski festival na kojemu će se prikazati "Majka asfalta" održava se od 7. do 15. travnja, godišnja je manifestacija koja okuplja ponajbolje svjetske filmove u svrhu "boljeg razumijevanja svijeta i razlilčitih kultura kroz medij filma".

Matanićev film svjetsku premijeru imao je na Međunarodnom festivalu u Pusanu u Južnoj Koreji, nakon što je u Puli osvojio Zlatnu Arenu za glavnu glumicu koju je dobila Marija Škaričić. U siječnju film je osvojio tri nagrade na filmskom festivalu FIPA u francuskom gradu Biarritzu.

S hrvatskim filmovima u konkurenciji finskog festivala u Tampereu, koji se održava od 9. do 13. ožujka i jedan je od uglednijih europskih festivala kratkometražnog filma, su još 63 kratka filma.

Film "Tulum" dosad je osvojio 17 festivalskih nagrada i predstavljen je na više od 60 međunarodnih filmskih festivala, među ostalim i u canneskom "Critic's Week" programu, festivalu u Clermont-Ferrand te 15. Sarajevo Film Festivalu, gdje je osvojio "Srce Sarajeva".

"Srce Sarajeva" osvojio je i Jurićev "Žuti mjesec", koji je međunarodnu premijeru imao prošle godine na 60. Berlinaleu, dok je Mirkovićev "Inkasator" na 19. Danima hrvatskog filma osvojio Nagradu "Oktavijan" za najbolji film, Nagradu za najbolji scenarij te Nagradu publike.

Na nedavno održanom Cartoon Movie pitching forumu u francuskom Lyonu, koji se održao od 2. do 4. ožujka, hrvatski dugometražni animirani projekt "Cvrčak i Mrvica" zagrebačke produkcijske kuće "Diedra" predstavljen je s još 22 nova projekta zemalja članica MEDIA programa. Na tom forumu bilo je prijavljeno 110 projekata, a za prezentaciju je odabrano njih 55.

Nakon uspješnog predstavljanja, koju su održali Darko Bakliža kao predstavnik kreativnog tima i producent projekta Dino Krpan, uspostavljen je kontakt s potencijalnim partnerima zainteresiranima za koprodukciju, suradnju i investiciju iz 12 europskih zemalja, ističe HAVC.

U razvoju projekta "Cvrčak i Mrvica" sudjeluje više autora, među kojima su Mate Matišić, Alexey Alexeev, Stanislav Marijanović i Svjetlan Junaković.

11.03.2011. 13:21:00
http://metro-portal.hr/hrvatski-filmovi-obilaze-svjetske-festivale/56359/