Metro-portal.hr

objavljeno 18.10.2010. 11:17:00
NEMA ŠANSE

Hrvatski entitet u BiH je utopija

"To je utopija. Kad to nije moglo 1992., u onakvom rasporedu odnosa, zašto bi moglo 2010.", komentirao je Bakir Izetbegović

Bakir Izetbegović
Bakir Izetbegović (Dado Ruvić/CROPIX)

Novoizabrani bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović u razgovoru objavljenom u beogradskoj Politici u ponedjeljak ocijenio je ideju stvaranja trećeg, hrvatskog entiteta u BiH kao utopiju. "To je utopija. Kad to nije moglo 1992., u onakvom rasporedu odnosa, zašto bi moglo 2010.", odgovorio je Izetbegović na novinarski upit o najavama stvaranja hrvatskog etniteta u BiH. Nije dodatno objasnio svoje stajalište, ali je izrazio nadu u dobru suradnju sa Željkom Komšićem, članom Predsjedništva BiH iz redova hrvatskog naroda. Svog prethodnika na mjestu bošnjačkog člana Harisa Silajdžića kritizirao je zbog vođenja "tvrde" politike. "On je pregovarao u stilu 'sve ili ništa', a dobivao je ništa ili skoro ništa", rekao je Izetbegović.

Miloradu Dodiku, bivšem premijeru i novom predsjedniku RS-a, Izetbegović zamjera stalne prijetnje referendumima i razdruživanjem. "Dodik bi trebao prestati s pričama koje su uvredljive i uz to potpuno nerealne, protivne Daytonu, Ustavu BiH i interesu velesila. Bolje mu je da se s nama prihvati gospodarstva, jer umirovljenici u RS imaju najniže mirovine u Europi", rekao je Izetbegović. "BiH nema alternativu kad je u pitanju priključenje EU, a na začelju je tog procesa. Za ove dvije anomalije krivi su lideri koji sebično svađaju narode, plaše ih, obećavaju nerealne nacionalne projekte, umjesto da se okrenu realnosti i budućnosti i naprave zajednički iskorak ka boljem životu", smatra Izetbegović. (hina/metro-portal)

18.10.2010. 11:17:00
http://metro-portal.hr/hrvatski-entitet-u-bih-je-utopija/49901/