Metro-portal.hr

objavljeno 03.06.2010. 19:37:28
PRIPREME

Hrvatski Crveni križ spreman za vodeni val u Baranji

Stožer zaštite i spašavanja Osječko-baranjske županije priopćio je da za sada nema potrebe za evakuacijom stanovništva

poplava Baranja Crveni križ
poplava Baranja Crveni križ (Vlado Kos/Cropix)

Volonteri i djelatnici Hrvatskog Crvenog križa (HCK), koji i danas pomažu stanovništvu stradalom u poplavama u Brodsko-posavskoj i Osječko-baranjskoj županiji, spremni su za za slučaj ugroze od dunavskog vodenog vala koji je ušao u oteretne kanale u Baranji.

Iz HCK-a su izvijestili kako je za potrebe evakuacije šest najugroženijih naselja u Baranji pripravno više od 250 volontera i 70 djelatnika Crvenog križa. Za evakuaciju su pripremljene športske dvorane u Belom Manastiru, gdje će Crveni križ osigurati krevete, pokrivače, hranu i vodu.

Na području dviju najugroženijih županija - Osječko-baranjske i Brodsko-posavske HCK je do danas podijelio 900 pokrivača, 450 madraca, 11 pumpi za vodu i 23 aparata za isušivanje prostora.

U Brodsko-posavskoj županiji volonteri su danas dopremili pumpe za ispumpavanje vode i vodu za piće, te posebne aparate za isušivanje prostora kako bi se kuće što prije vratile u normalno stanje za stanovanje.

Hrvatski Crveni križ zahvaljuje građanima i brojnim tvrtkama na dosadašnjoj pomoći te ih podsjeća da se novčane donacije za pomoć poplavljenim područjima mogu uplatiti na žiroračun broj 2340009-1511555516 poziv na broj odobrenja 02; pozivom na donatorski telefon broj 060 90 11 cijena poziva 6,15 kuna (PDV uključen), kao i on-line donacijama na web stranici Hrvatskog Crvenog križa: www.hck.hr.

Za sada nema potrebe za evakuacijom

Stožer zaštite i spašavanja Osječko-baranjske županije na današnjoj je sjednici zaključio kako je, zahvaljujući naporima nadležnih službi na najugroženijim područjima, posebice u naselju Bokšić Lug te u Baranji, uz vodotok rijeke Baranjske Karašice, za sada izbjegnuta potreba za evakuacijom stanovništva i stoke s tih područja.

U priopćenju za javnost napominje se kako su sve službe i dalje u stanju pune pripravnosti te kako je, na prijedlog Hrvatskih voda, župan Vladimir Šišljagić, proglasio izvanredno stanje obrane od poplava na branjenom području grada Belog Manastira te baranjskih općina Petlovca, Popovca i Draža.

U suradnji s ostalim službama Stožer je poduzeo sve pripremne mjere za slučaj proboja nasipa na vodotoku Baranjske Karašice, kako bi se zaštitila potencijalno ugrožena naselja, a određeni su i pravci evakuacije, pripremljeni sigurni objekti za stanovništvo te poduzete sve ostale nužne mjere, za slučaj potrebe evakuacije stanovništva i stoke s ugroženih područja, dodaje se u priopćenju. (hina/metro-portal)

03.06.2010. 19:37:28
http://metro-portal.hr/hrvatski-crveni-kriz-spreman-za-vodeni-val-u-baranji/41699/