Metro-portal.hr

objavljeno 11.01.2010. 19:38:58
TREĆI ENTITET

Hrvatske stranke iz BiH žele preustroj te države

Ponovno je istaknuto opredjeljenje da se ukine dvoentitetski ustroj te da se osnuje posebna teritorijalna jedinica s hrvatskom većinom

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)

Predstavnici pet političkih stranaka iz Bosne i Hercegovine s hrvatskim predznakom potvrdili su u ponedjeljak na sastanku održanom u Kiseljaku kod Sarajeva kako je za njih neprihvatljivo održanje dvoentitetskog ustroja BiH, a najavili su i mogućnost barem djelomice usklađenog nastupa na izborima koji će se održati u listopadu.

Na sastanku su se okupili dužnosnici HDZ BiH, HDZ 1990, HSS-Nove hrvatske inicijative (NHI), HSP Đapić-Jurišić i HKDU, stranaka koje su potpisale tzv. Kreševsku deklaraciju kojom je definiran minimum zajedničkih stajališta hrvatskih političkih stranaka iz BiH s ciljem preustroja te države i osiguranja ravnopravne pozicije hrvatskog naroda koji u njoj živi.

Na sastanku u Kiseljaku ponovo je istaknuto opredjeljenje da se kroz temeljite ustavne promjene ukine postojeći dvoentitetski ustroj BiH te da se u toj državi ustroji posebna teritorijalna jedinica u kojoj bi Hrvati bili većina.

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović kazao je i to kako se ovaj put ne bi smjelo dopustiti da na listopadskim izborima drugi narodi biraju hrvatskog člana predsjedništva BiH.

"Ako se do tada ne promijeni ustav, naše političko djelovanje mora biti usmjereno u smjeru da motiviramo sve hrvatske birače da pokažemo da nas ima u BiH i da smo u stanju izabrati svog člana predsjedništva BiH", kazao je Čović po završetku sastanka.

Dopredsjednik HDZ 1990. Rudo Vidović potvrdio je spremnost za zajednički nastup hrvatskih stranaka, uključujući i pregovore o ustavnim promjenama koji se moraju nastaviti.

"Pitanje je da li je to (ustavne promjene) moguće učiniti do svibnja kada se raspisuju izbori, no ne treba prestati razgovarati i tražiti rješenje u parlamentu BiH da bi budući ustav bio prihvatljiv i za Hrvate", kazao je Vidović. (hina/metro-portal)

11.01.2010. 19:38:58
http://metro-portal.hr/hrvatske-stranke-iz-bih-zele-preustroj-te-drzave/30468/