Metro-portal.hr

objavljeno 20.04.2010. 14:23:17
NIJE KATASTROFA

Hrvatska zbog pepela izgubila do 10.000 turista

Hrvatskoj turistička predsezona nije toliko ovisna o zračnom prijevozu nego više o autobusnom

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)

Hrvatska su turistička odredišta zbog problema u zračnom prometu Europe uzrokovanih vulkanskom prašinom s Islanda tijekom proteklog vikenda 'izgubila' pet do deset tisuća turista, što nije dobro za turističku predsezonu, ali nije ni katastrofa, jer to nije donijelo otkaze rezervacija za predstojeće dane uključujući i prvosvibanjski vikend, ocjena je predsjednika Udruge hrvatskih putničkih agencija-UHPA Borisa Žgombe.

Ističući da u Hrvatskoj turistička predsezona ukupno gledano nije toliko ovisna o zračnom prijevozu nego više o autobusnom, Žgomba je u telefonskom razgovoru za Hinu naglasio da turističke radnike ipak boli da izgube bilo kojeg gosta, iako je u ovoj situaciji utješno da se to dogodilo zbog više, prirodne sile, a ne ljudske greške.

Ukupno gledano za turistički promet štete nisu tako velike, pri čemu ipak napominje da su regije oko Zadra, Splita i posebno Dubrovnika više pogođene jer su i više ili u potpunosti vezane za zračni promet.

Puno su veći gubici za zračni promet, pa tako i agencije koje se bave prodajom avio karata i organizacijom putovanja zrakoplovom. Gubitak tih agencija i tog prometa još se zbraja, teško ga je i ugrubo procijeniti, jer iako se u zračnom prometu Europe najavljuje normalizacija u iduća dva dana kriza još postoji, kazao je Žgomba.

Sve i da sada sve krene normalno procjenjuje i da će trebati bar još oko tjedan dana da se situacija oko putnika i njihovih zaostalih i/ili neiskorištenih rezervacija raščisti i dovede u red.

Hrvatske su putničke agencije u toj izvanrednoj situaciji, kako ističe, dobro i spremno reagirale, pomažući i rješavajući probleme i u odlasku stranih avio turista iz Hrvatske i u njihovom produljenom boravku s popustima.

Za one koji nisu mogli ili htjeli produljiti boravak u Hrvatskoj agencije su organizirale odlaske drugim vrstama prijevoza, od željezničkog, autobusnog, rent a cara pa i taxijem, pri čemu nije bilo, kako kaže Žgomba, žalbi.

Uz brigu o stranim turistima u Hrvatskoj agencije su se dosta angažirale i u organiziranju dolaska domaćih putnika iz inozemstva zadnjih dana, a s današnjim danom gotovo da i nemaju više zaostalih putnika, ni domaćih ni stranih, naglašava Žgomba.(hina/metro-portal)

20.04.2010. 14:23:17
http://metro-portal.hr/hrvatska-zbog-pepela-izgubila-do-10-000-turista/38272/