Metro-portal.hr

objavljeno 11.10.2011. 15:52:15
DIVLJAČKO PONAŠANJE

Hrvatska uputila prosvjed Grčkoj zbog incidenta na tribinama

Hrvatska veleposlanica u Helenskoj republici uložila je prosvjed grčkoj vladi zbog napada na hrvatske navijače za vrijeme kvalifikacijske utakmice za Euro 2012.

Hrvatska veleposlanica u Helenskoj Republici Vesna Cvjetković uložila je u utorak prosvjed grčkom ministarstvu vanjskih poslova povodom napada na hrvatske navijače tijekom održavanja utakmice nogometnih reprezentacija Grčke i Hrvatske u Pireju, 7. listopada, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija.

Veleposlanica Cvjetković izvijestila je predstavnike grčkog ministarstva vanjskih poslova o svim događajima i incidentima koje je osobno vidjela tijekom održavanja utakmice, istaknuvši kako policija i službe sigurnosti nisu poduzele odgovarajuće mjere kako bi se spriječili i zaustavili napadi na hrvatske navijače. Također je istaknula kako je već nakon prvog incidenta o svemu odmah izvijestila šefa osiguranja na stadionu u Pireju kao i šefa kabineta grčkog ministarstva unutarnjih poslova, istaknuvši, međutim, kako izgrednici nisu bili uhićeni, niti su daljnje provokacije bile spriječene.

Predstavnici grčkog ministarstva vanjskih poslova, prema priopćenju, izrazili su žaljenje zbog nastalog izgreda te se suglasili kako je posrijedi propust osiguranja i poručili kako će o svemu dodatno izvijestiti ministre unutarnjih i vanjskih poslova te kulture i sporta. Također će biti zatraženi rezultati istrage koja je u tijeku, a na tragu je propusta policijskih službi zaduženih za osiguranje tijekom održavanja utakmice.

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Grčkoj bilo je čitavo vrijeme angažirano tijekom pripreme dolaska kao i boravka hrvatskih navijača u Grčkoj. U tom smislu Veleposlanstvo je bilo u stalnom kontaktu s predstavnicima udruge navijača "Uvijek vjerni", Hrvatskog nogometnog saveza i grčkih nadležnih službi. Također, hrvatsko veleposlanstvo je od 7. do 9. listopada organiziralo 24-satno dežurstvo za pružanje potrebne konzularne pomoći hrvatskim državljanima. Nakon održavanja utakmice, veleposlanica Cvjetković posjetila je u subotu, 8. listopada, u bolnici ozlijeđenog hrvatskog navijača, a veleposlanstvo je također tijekom dežurstva izdalo putne listove trojici hrvatskih državljana koji su grčkoj policiji prijavili krađu isprava, prema priopćenju.

Na utakmici reprezentacije Hrvatske i Grčke održanoj 7. listopada u Pireju napadnuti su hrvatski navijači zbog čega je utakmica na samom početku bila nakratko i prekinuta, a neki hrvatski navijači su bili ozlijeđeni.

11.10.2011. 15:52:15
http://metro-portal.hr/hrvatska-uputila-prosvjed-grckoj-zbog-incidenta-na-tribinama/64228/