Metro-portal.hr

objavljeno 12.10.2010. 20:09:38
NEMA DANSKE

Hrvatska U21 reprezentacija ne ide na EURO

Nakon poraza u subotu u Španjolskoj, Hrvatska je izgubila i na domaćem terenu - mladi Španjolci su pobijedili s 3:0

Hrvatska U21 reprezentacija ne ide na EURO
Hrvatska U21 reprezentacija ne ide na EURO (Željko Hajdinjak/Cropix )

Mlada hrvatska nogometna reprezentacija do 21 godine nije se uspjela plasirati na Europsko prvenstvo koje će se u lipnju sljedeće godine održati u Danskoj nakon što je i u uzvratnom dvoboju dodatnih kvalifikacija izgubila od Španjolske. Nakon 1-2 poraza u Burgosu u subotu, naši mladi igrači izgubili su uzvratni dvoboj u Varaždinu sa 0-3 (0-0).

Pogotke su postigli Alvaro Dominguez (67), Adrian Lopez (89) i Jeffren Suarez (90+1), a Hrvatska je od 71. minute bila s igračem manje nakon isključenja Lovrena.

Prvu veliku prigodu na utakmici gosti su imali već u 2. minuti, Mata je izbjegao zamku zaleđa, izbio sam pred Kelavu, ali je oklijevao i Jozinović je uspio blokirati njegov udarac. U 9. minuti Hrvatska je imala najbolju prigodu za pogodak u prvom poluvremenu. Badelj je probio desnu stranu, vratio loptu na peterac, tamo se našao Rakitić, ali njegov udarac prošao je malo pred vratnice.

Neuspjehom u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo, naši nogometaši ostali su bez mogućnosti nastupa na Olimpijskim igrama 2012. godine u Londonu.

Nažalost, naš kapetan u ovoj utakmici, Ivan Rakitić vrlo brzo je morao napustiti travnjak. Jedan od španjolskih igrača nehotično ga je pogodio nogom u glavu, te mu izbio zub, a Rakitić je na trenutak izgubio svijest. Zbog velike posjekotine na gornjoj usni Rakitić je izašao iz igre, a umjesto njega je ušao Oremuš. Izlaskom Rakitića Hrvatska je izgubila ravnotežu u sredini terena, te je sve teže uspijavala organizirati akcije opasne po suparnička vrata.

Španjolci su neopreznost naše obrane propustili kazniti i u 21. minuti, Adrian Lopez je utrčao u kazneni prostor, a potom neometan promašio gol. Posljednju priliku u prvom poluvremenu Španjolska je imala u 37. minuti, ali udarac Mate iz velike blizine nakon odlične akcije sjajno je obranio Kelava.

U drugom poluvremenu Hrvatska je promijenila taktiku, naši su vezni igrači dugim loptama pokušavali uposliti bočne igrače koji su se ubacivali iz pozadine. Jedna takva akcija rezultirala je pogotkom nakon što je Oremuš na dodavanje Jajala pogodio mrežu, ali je prilikom smirivanja lopte igrao rukom i taj je gol poništen. Samo dvije minute potom Vukušić je imao odličnu priliku glavom s pet metara, ali njegov je udarac prošao pored vratnice.

Sve riješeno u 67. minuti

Utakmica je, što se ukupnog pobjednika tiče, praktički riješena u 67. minuti kada su Španjolci stigli do vodstva. Nakon kornera Kelava se sudario sa San Joseom, dojam je kako je Španjolac rukom prebacio loptu na drugu vratnicu, a tamo se dobro snašao Alvaro Dominguez i poslao loptu u mrežu.

Situaciju našoj reprezentaciji dodatno je svojom nepromišljenošću otežao i Lovren koji je u samo dvije minute dobio dva žuta kartona. Prvog je dobio zbog prigovora sucu nakon španjolskog gola, a drugoga zbog prekršaja na Mati na sredini igrališta.

Lovrenovo isključenje razljutilo je gledatelje na istočnoj tribini varaždinskog stadiona koji su predmetima gađali pomoćnika na toj strani. Škotski sudac Collum stoga je prekinuo utakmicu koja je nastavljena nakon gotovo 10 minuta.

U rastrganoj i nervoznoj igri do kraja utakmice Španjolci su postigli još dva pogotka koje su postigli Lopez i Jeffren.

Poznati svi sudionici EURA

Nakon uzvratnih utakmica dodatnih kvalifikacija odigranih u utorak poznato je svih osam sudionika Europskog prvenstva za mlade nogometaše koje će se igrati u lipnju sljedeće godine u Danskoj.

Uz domaćina, koji se izravno kvalificirao, te Španjolsku koja je u dodatnim kvalifikacijama izbacila Hrvatsku, nastup na EP osigurale su još reprezentacije Engleske, Bjelorusije, Češke, Ukrajine, Švicarske i Islanda.

REZULTATI UZVRATNIH UTAKMICA:

Utorak:

Rumunjska - Engleska 0-0 (ukupno 1-2)

HRVATSKA - Španjolska 0-3 (ukupno 1-5)

Bjelorusija - Italija 3-0 - produžeci (ukupno 3-2)

Grčka - Češka 0-2 (ukupno 0-5)

Ukrajina - Nizozemska 0-2 (ukupno 3-3, Ukrajina se plasirala zbog gola u gostima)

Ponedjeljak:

Švedska - Švicarska 1-1 (ukupno 2-5)

Škotska - Island 1-2 (ukupno 2-4)

(hina/metro-portal)

12.10.2010. 20:09:38
http://metro-portal.hr/hrvatska-u21-reprezentacija-ne-ide-na-euro/49630/