Metro-portal.hr

objavljeno 22.07.2010. 19:46:00
KORAK PO KORAK

Hrvatska u utorak zatvara još dva pregovaračka poglavlja

Poglavlja Sigurnost hrane, veterinarska i fitosanitarna politika i Financijski nadzor bit će zatvorena prije ljetne stanke europskih institucija

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Hrvatska će sljedeći utorak zatvoriti pregovore u dva nova poglavlja europske pravne stečevine, čime će, neposredno prije ljetne stanke u europskim institucijama, imati točno dvije trećine zatvorenih poglavlja.

Odbor stalnih predstavnika EU-a (COREPER), koji čine veleposlanici zemalja članica, prihvatio je u četvrtak zajednička pregovaračka stajališta za zatvaranje pregovora s Hrvatskom u dva poglavlja - Sigurnost hrane, veterinarska i fitosanitarna politika i Financijski nadzor, potvrđeno je Hini iz belgijskog predsjedništva Europske unije.

>> Hrvatska konačno otvara preostala tri pregovaračka poglavlja

Ta dva poglavlja bit će zatvorena na međuvladinoj konferenciji o pristupanju, koja će se održati u utorak 27. srpnja. To je prva pristupna konferencija pod belgijskim predsjedništvom, koje je do kraja godine spremno organizirati još najmanje dvije takve konferencije.

>> Otvaranje poglavlja 23 odredilo bi točan datum ulaska Hrvatske u EU

S ta dva poglavlja Hrvatska će imati zatvorena 22 od 33 poglavlja o kojima se vode pregovori. Uz to, Hrvatska će do kraja ovoga mjeseca predati mjerila za zatvaranje još nekoliko poglavlja, što znači da je obavila posao u više od dvije trećine poglavlja. (hina/metro-portal)

22.07.2010. 19:46:00
http://metro-portal.hr/hrvatska-u-utorak-zatvara-jos-dva-pregovaracka-poglavlja/44969/