Metro-portal.hr

objavljeno 01.12.2010. 17:10:00
AUV

Hrvatska u svemiru: Rover "Histrohod" spustit će se na Mjesec do kraja 2012.

Pored rovera „Histrohoda" na Mjesec će ići i sklop nepokretnih uređaja pod nazivom „Veli Jože" koji će preko veze s roverom emitirati izravnu sliku s površine Zemljina satelita

Histrohod
Histrohod (Srećko Niketić/CROPIX)

Prema ambicioznim najavama članova Astronomske udruge Vidulini (AUV) iz Žminja prilikom današnje konferencije za novinare, do kraja 2012. godine Hrvatska bi se po prvi puta mogla naći na Mjesecu i svemiru općenito. AUV je pokrenuo prvi Hrvatski svemirski program i u suradnji s međunarodnim timom Synergy Moon sudjeluje u natječaju „Google Lunar X Prize" koji podrazumijeva slanje privatne grupe stručnjaka na Mjesec prije kraja 2012. godine.

Kad govorimo o hrvatskom doprinosu čitavoj priči mislimo na „Histrohod" - autonomno robotičko vozilo koje je djelo ruku Željka Mogoroša, člana AUV-a. Mogoroš je posljednje dvije godine izrađivao prototip vozila, a sad je na red došlo sastavljanje rovera koji će zaista završiti na Mjescu. Miroslav Ambruš Kiš, voditelj tima Synergy Moon, kazao je da će se „Histrohod" spustiti na istu lokaciju na kojoj je nekada stajao Apollo 17 i gdje su posljednji put stajali ljudi (1974. godine). Pored rovera „Histrohoda" na Mjesec će ići i sklop nepokretnih uređaja pod nazivom „Veli Jože" koji će preko veze s roverom emitirati izravnu sliku s površine Zemljina satelita. Na kraju spomenimo da će AUV u svemir lansirati i prvi hrvatski piko-satelit, sve u suradnji s timom Synergy Moon i privatnom američkom tvrtkom Interorbital Systems.

Za provedbu projekta izgradnje rovera potrebno je još 20.000 eura i dvije godine rada. Financijska sredstva prikupit će se preko raznih svjetskih donatora.

01.12.2010. 17:10:00
http://metro-portal.hr/hrvatska-u-svemiru-rover-histrohod-spustit-ce-se-na-mjesec-do-kraja-2012/52044/