Metro-portal.hr

objavljeno 06.06.2008. 01:11:36

Hrvatska u EU najranije 2011.

H. Swoboda naglasio da ulazak u EU 2010. godine više nije moguć

Hannes Swoboda, izvjestitelj EP-a za Hrvatsku
Hannes Swoboda, izvjestitelj EP-a za Hrvatsku (Goran Mehkek/CROPIX)

Hrvatska može postati članicom EU najranije 2011. godine, a ulazak 2010. više nije moguć, izjavio je u srijedu navečer u Bruxellesu Hannes Swoboda, izvjestitelj Europskog parlamenta za Hrvatsku.

Swoboda je sudjelovao u raspravi pod nazivom ‘Hrvatska na putu u EU: što je još preostalo učiniti?’ u organizaciji Ureda Austrijske narodne Banke u Bruxellesu. Istaknuo je da se donedavna snažno zauzimao za to da se pregovori s Hrvatskom dovrše do kraja ove godine, kako bi sadašnji saziv Europskog parlamenta, koji zadnju sjednicu ima u travnju sljedeće godine, mogao potvrditi pristupni sporazum s Hrvatskom, što je uvjet da započne proces ratifikacije toga sporazuma u zemljama članicama.

Ostaje još puno poslaSvi sudionici rasprave istaknuli su da je Hrvatska učinila veliki posao na svom putu prema članstvu u EU, ali da ostaje još puno posla. Maria Asenius, zamjenica šefa kabineta povjerenika Rehna, ponovila je da će Komisija najesen izići s uvjetnim rasporedom za tehničko dovršenje pregovora tijekom 2009.  

Budući da će pregovori moći biti završeni najranije u prvoj polovici sljedeće godine, pristupni sporazum s Hrvatskom potvrdit će novi saziv Europskog parlamenta, koji će biti izabran na europskim izborima u lipnju sljedeće godine.

Swoboda ističe da će novi saziv parlamenta ujesen sljedeće godine imati dosta posla s izborom nove Komisije, zatim da će trebati sastaviti izvješće o Hrvatskoj i tek onda potvrditi pristupni sporazum.

- Stoga ulazak 2010. nije više moguć, jer neće biti dovoljno vremena za ratifikaciju u zemljama članicama, a najraniji mogući datum je 2011. godina’ - rekao je Swoboda. (HINA) 

06.06.2008. 01:11:36
http://metro-portal.hr/hrvatska-u-eu-najranije-2011/8270/