Metro-portal.hr

objavljeno 29.06.2011. 14:49:00
KONAČNO

Hrvatska u četvrtak formalno zatvara pregovore s EU

Hrvatska će zatvoriti zadnja četiri poglavlja i to samo nekoliko sati prije nego formalno završi mađarsko predsjeništvo nad EU

Fotografija vijesti

Zatvarenjem četiri zadnja poglavlja svega nekoliko sati prije završetka mađarskog predsjedništva, Hrvatska će sutra popodne i formalno zaključiti pristupne pregovore s EU, javlja Hina.

Odbor stalnih predstavnika (COREPER), koji čine veleposlanici zemalja članica, prihvatio je u srijedu zajednička pregovaračka stajališta za četiri preostala poglavlja - Tržišno natjecanje, Pravosuđe i temeljna prava, Financijske i proračunske odredbe i Ostala pitanja. Time su se stekli uvjeti za zatvaranje tih poglavlja.

Hrvatsko izaslanstvo predvodit će potpredsjednik vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković, a s europske strane mađarski ministar vanjskih poslova Janos Martonyi.

Europsko vijeće je na summitu prošli tjedan donijelo političku odluku o završetku pristupnih pregovora, pozvavši Vijeće EU-a da donese sve potrebne odluke za zatvaranje preostalih poglavlja do kraja lipnja s potpisivanja ugovora o pristupanju do kraja ove godine.

29.06.2011. 14:49:00
http://metro-portal.hr/hrvatska-u-cetvrtak-formalno-zatvara-pregovore-s-eu/60733/