Metro-portal.hr

objavljeno 19.06.2013. 15:55:00
MA DA :)

Hrvatska stagnira u demokratskom razvoju

Hrvatska je svrstana u skupinu država koje su ocijenjene kao djelomično konsolidirane demokracije zajedno s Bugarskom, Rumunjskom, Srbijom, Crnom Gorom i Makedonijom

Nešto nam baš ne ide ...
Nešto nam baš ne ide ... (Arhiva)

Američka nevladina organizacija Freedom House u svom izvješću 'Nacije u tranziciji 2013', komparativnom istraživanju o demokratskom razvoju 29 zemalja srednje Europe i Euroazije, Hrvatska je dodijelila ocjene identične prošlogodišnjim.

Hrvatska je dobila prosječnu ocjenu 3,61, što pokazuje da stagnira u demokratskom razvoju. Unatoč tome, i dalje je najbolje rangirana zemlja na Balkanu, a nakon nje slijedi Srbija (3,64), Crna Gora (3,82), Makedonija (3,93), Albanija (4,25), BiH (4,39) i Kosovo (5,25).

Freedom House daje ocjene od 1 (najbolje) do 7 (najgore) na temelju pokazatelja stanja u sedam društvenih područja: izbornog procesa, civilnog društva, neovisnosti medija, demokratskog upravljanja na nacionalnoj razini, upravljanja na lokalnoj razini, pravosuđa i korupcije.

Hrvatska je zadržala prošlogodišnje ocjene na svih sedam područja: najbolja je u civilnom društvu (2,50), zatim u izbornom procesu (3,25), demokratskom upravljanju na nacionalnoj razini (3,50) i upravljanju na na lokalnoj razini (3,75) dok su lošije ocijenjene kategorije neovisnosti medija (4,00), stanja korupcije (4,00) i pravosuđe (4,25).

U izvješću se navodi da su ključne reforme u svim državama na Balkanu u zastoju, a da se korupcija produbljuje. 'Čini se da se korupcija u balkanskim državama produbljuje, unatoč pritisku Europske unije i međunarodnih kreditnih institucija da ojačaju neovisnost pravosuđa i donesu presude u slučajevima visokog profila.' Također se navodi da su pravosudne institucije u cijeloj regiji pod političkim utjecajem te da su novinari koji prate organizirani kriminal i korupciju izloženi političkim pritiscima, zastrašivanju i napadima.
'U Hrvatskoj, ushićena reakcija javnosti na presudu izrečenu bivšem premijeru Ivi Sanaderu u studenome govori o frustraciji zbog percipiranog imuniteta hrvatske političke elite glede izricanja kazni u svezi s mutnim poslovima nabave i manjkave privatizacije '90-ih godina. Hrvatska je učinila veće pomake u donošenju osuđujućih presuda na visokoj razini od bilo koje druge države u regiji, ali su kazne poput one izrečene Sanaderu i dalje krajnje rijetke', ističe se u izvješću.

'Rejtinzi najboljih u regiji, Hrvatske i Srbije, pokazali su vrlo mali pomak u posljednje tri godine, a u 2012. nikakav. Ostale četiri zemlje - Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo i Makedonija - zabilježile su zabrinjavajući pad', navodi se u izvješću.

Hrvatska je svrstana u skupinu država koje su ocijenjene kao djelomično konsolidirane demokracije zajedno s Bugarskom, Rumunjskom, Srbijom, Crnom Gorom i Makedonijom.

FH navodi da je u regiji srednje Europe gnjev javnosti protiv oštrih mjera štednje destablizirao nekoliko vlada 2012., stavljajući čvrstoću demokratskih institucija na kušnju. Unatoč tome, većina je uspjela odgovoriti na pritisak ne narušavajući demokratske norme.

S druge strane, autokratski režimi euroazijskih zemalja, navodi FH, energično su se nastavili odupirati demokratskim promjenama.

Općenito, Slovenija, Estonija i Latvija dobile su najbolje ocjene FH-a za demokratske standarde, a na dnu su se našli Bjelorusija, Turkmenistan i Uzbekistan.

19.06.2013. 15:55:00
http://metro-portal.hr/hrvatska-stagnira-u-demokratskom-razvoju/78823/