Metro-portal.hr

objavljeno 04.05.2012. 18:32:00
DOBRE VIJESTI

Hrvatska spremna za sezonu požara

Nakon uspješne protupožarne vježbe u Kaštelanskom zaljevu, civilne i vojne snage spremne su suočiti se i s najtežim požarima

Fotografija vijesti

Hrvatske protupožarne snage spremne su za novu sezonu požara koja je ispred nas, zaključeno je danas nakon združene pokazne vježbe civilnih i vojnih struktura u Kaštelanskom zaljevu, prenosi Hina.

Pokaznu su vježbu s broda Hrvatske ratne mornarice (HRM) promatrali predsjednik vlade Zoran Milanović, ministri obrane i unutarnjih poslova Ante Kotromanović i Ranko Ostojić te načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general pukovnik Drago Lovrić. Oni su nakon vježne izjavili kako je sve spremno za protupožarnu sezonu.

Premijer Milanović rekao je nakon pokazne vježbe kako se od požara ne može pobjeći, a suzbijanje požara, dodao je, sada je složenije nego što je bilo prije. "Potrebno je združeno djelovanje vojske, civila, dobrovoljnih vatrogasnih društava, profesionalnih vatrogasnih postrojba i policije", istaknuo je Milanović. "Požara će biti i bitno je da im se doskoči", rekao je.

Na upit hoće li biti dovoljno novca za protupožarnu sezonu, premijer je odgovorio potvrdno.

Ministar obrane Ante Kotromanović rekao je kako su "naučene lekcije" iz prijašnjih godina. "Vidjeli smo što je ranijih godina nedostajalo te smo ove godine puno radili na sinkronizaciji između Hrvatske vojske, Državne uprave za zaštitu i spašavanje, vatrogasaca i Hrvatske gorske službe spašavanja", objasnio je i dodao da je za protupožarnu sezonu spremno svih šest kanadera.

Tijekom 2011. godine, kako je danas rečeno, protupožarne Namjenski organizirane snage (NOS) Oružanih snaga RH bile su angažirane na 297 požarišta, pri čemu su zračne snage imale 1964 sata leta, a izbačeno je više od 52.000 tona vode. Za aktivnosti protupožarne zaštite 2011. godine MORH je potrošio oko 73,5 milijuna kuna.

04.05.2012. 18:32:00
http://metro-portal.hr/hrvatska-spremna-za-sezonu-pozara/70670/