Metro-portal.hr

objavljeno 09.06.2008. 01:18:54

Hrvatska slavila nakon 86 minuta strepnje

Hrvatska reprezentacija u prvoj utakmici EP-a golom Luke Modrića iz jedanaesterca pobijedila domaćina Austriju

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Mnogo teže nego što se  očekivalo, Hrvatska reprezentacija došla je do 1:0 pobjede na prvoj utakmici Europskog prventsva protiv domaćina Austrije. 

Naši su grači imali otvaranje iz snova. Nakon dvostrukog dodavanja Olića i Modrića u 4. minuti, brzonogi napadač ušao je iskosa u šesnaesterac gdje ga je srušio natrčali Aufhauser. Nizozemski sudac Vink nije dvojio ni sekunde, pokazao je na bijelu točku s koje je precizan bio Luka Modrić.

Beč je jučer bio ‘na kockice’, naravno, crvene i bijele. Nekoliko desetaka tisuća hrvatskih navijača okupiralo je austrijski glavni grad.

Rano vodstvo ulilo je psihološku stabilnost ‘Bilić boysima’ koji su do 35. minute bili bolji, opasniji suparnik. Razvukli su Austrijance, Olić i Petrić pritiskali su zadnji, a Kranjčar i Srna  srednji red Austrijanaca.

- Ovih dana pisalo se da smo bolji od Austrije, mi smo to na terenu morali dokazati. Prvih pola sata bili smo bolji, postigli pogodoak iz penala i pobijedili. Nakon 35. minute Austrijanci su nas stisli, nismo mogli zadržati loptu pa smo do kraja svi zajedno morali drhtati. No, imamo tri boda, sada lakše dišemo, ali pritisak je isti - odmah nakon utakmice kazao je kapetan Niko Kovač.

U nastavku Hrvatska nije dobro igrala. Austrijanci su bili opasniji takmac, posebno na Pranjićevoj i Šimunićevoj strani. Stoga je izbornik Bilić zamijenio Kranjčara Kneževićem koji je zauzeo Šimunićevo mjesto, ovaj Pranjićevo, a Pranjić Kranjčarevo.

- Morali smo izmjene napraviti zbog dugih lopti na Harnika - rekao je Bilić te dodao: - Olić je bio odličan,  ali je na kraju ‘pukao’. Bila je to teška uvodna utakmica kojom sam na kraju zadovoljan. Prvih 35 minuta bili smo sjajni, šteta što to nismo rezultatski kapitalizirali.

No, pobjedi se ne ‘gleda u zube’. Ipak je ovo prva hrvatska pobjeda u uvodnim utakmicama na velikim natjecanjima od SP-a 1998. i pobjede nad Jamajkom. Sjetio se toga i Stipe Pletikosa.

- Ni ‘vatrenima’ nije bilo lako s Jamajkom u prvom kolu. Bez obzira na našu igru, sretan sam jer smo osvojili tri boda. Po suhom terenu teškom za pas-igru, agresivnom suparniku uzeli smo bodove na startu i stekli samopouzdanje.       

“Sretan sam da smo pobijedili na jednom ovakvom turniru nakon toliko godina! Čestitam igračima na izuzetnoj borbenosti i kvalitetnoj igri. Ovo je velika injekcija samopouzdanja. Prvih 35 minuta smo odigrali izvanredno, rano smo se domogli vodstva, imali smo i nekoliko dobrih prilika, ali - nismo ‘ubili’ utakmicu drugim pogotkom. U drugom dijelu su nas malo stisnuli, prerano smo se povukli.”

Slaven Bilić
izbornik hrvatske reprezentacije 

Piše: Piše: Ato Kwamina Markin
09.06.2008. 01:18:54
http://metro-portal.hr/hrvatska-slavila-nakon-86-minuta-strepnje/8355/