Metro-portal.hr

objavljeno 23.11.2010. 18:11:44
NEJDE NAM

Hrvatska se oporavlja sporije nego što se očekivalo

Broj nezaposlenih se ne smanjuje, a privatna ulaganja padaju, oporavak stoji na klimavim nogama

Vlada RH
Vlada RH (Davor Pongračić/Cropix)

Oporavak hrvatskog gospodarstva i dalje je krhak i sporiji nego što se očekivalo, zaključuje u utorak Svjetska banka u posebnom dodatku posvećenom Hrvatskoj u sklopu redovnog gospodarskog izvješća o deset novih članica Europske unije (EU10).

"Taj krhki oporavak ovisi o vanjskoj potražnji i suočen je s nizom rizika, a najvažniji među njima je slabi oporavak u Europi, budući da izgledi za izvoz, kredite i radna mjesta najvećim dijelom ovise o snažnom oporavku u 15 takozvanih starih članica Europske unije", ocjenjuje nadalje Svjetska banka u posebnom dodatku za Hrvatsku.

"Još uvijek nema povjerenja u oporavak, pa potencijalni ulagači zaziru od rizika. Stoga se broj nezaposlenih ne smanjuje a privatna ulaganja padaju po dvoznamenkastim stopama usprkos tome što je pad aktivnosti dotaknuo dno", upozoravaju u Svjetskoj banci.

Bržu provedbu Vladinog programa gospodarskog oporavka u Svjetskoj banci smatraju nužnom za pružanje podrške oporavku i za odašiljanje jasnog signala. Program obuhvaća reforme za konsolidaciju državnih financija kroz reforme sektora socijalne skrbi, državne pomoći i državne uprave, a uključuje i sveobuhvatni program za poticanje rasta privatnog sektora putem privatizacije, poboljšanja klime za ulaganja, reformi tržišta rada, te znanja i inovacija, tumače dalje u Svjetskoj banci.

EU10 se dobro oporavlja

U prvoj polovini 2010. EU10 je nastavio s oporavkom, ojačao financijska tržišta i počeo smanjivati nezaposlenost. Oporavak globalne trgovine i industrijske proizvodnje i ubrzanje rasta EU15 poduprli su gospodarstva EU10 i Hrvatsku, zahvaljujući tijesnim trgovinskim i proizvođačkim vezama unutar EU-a, stoji dalje u izvješću.

Pola godine nakon što je Europu uzdrmala dužnička kriza oporavak u 10 novih članica EU-a iz srednje i istočne Europe ove je godine nastavljen a u idućoj bi godini trebao i ubrzati, ocjenjuju dalje u Svjetskoj banci. Rast bruto domaćeg proizvoda EU10 u drugom je tromjesečju ubzao na godišnjoj razini na 2,2 posto, s 0,6 posto u prvom tromjesečju. Za 2011. Svjetska banka predviđa pozitivne stope rasta za sve zemlje te skupine.

Pritom se oporavak u novim članicama EU-a još uvijek oslanja na vanjsku potražnju i izložen je brojnim rizicima, od kojih u Svjetskoj banci posebno izdvajaju slabi oporavak 15 starih članica EU-a. Proces oporavka od financijske krize u toj skupini 'starih' članica mogao bi biti spor i moguć je još uvijek povratak krize, napominju dalje u Svjetskoj banci, prognozirajući rast od 1,6 posto u 2010., nakon pada za 4,2 posto u 2009.(hina/metro-portal)

23.11.2010. 18:11:44
http://metro-portal.hr/hrvatska-se-oporavlja-sporije-nego-sto-se-ocekivalo/51653/