Metro-portal.hr

objavljeno 08.06.2010. 13:08:08
ISKORAK

Hrvatska sa Srbijom potpisala sporazum o vojnoj suradnji

Ne očekujem nikakva kritike, jer je to korak više u normalizaciji odnosa, rekao je Vukelić

Branko Vukelić Dragan Šutanovac
Branko Vukelić Dragan Šutanovac (Goran Mehkek/Cropix)

Hrvatski i srbijanski ministar obrane Branko Vukelić i Dragan Šutanovac potpisali su u utorak u Zagrebu bilateralni sporazum o vojnoj suradnji ocijenivši da je to korak naprijed u normalizaciji odnosa između Hrvatske i Srbije i stabilizaciji cijele regije.

"Hrvatska i Srbija imaju otvorenih pitanja, ali ovaj i slični sporazumi pomoći će da se ona riješe", rekao je Šutanovac novinarima nakon potpisivanja sporazuma u hrvatskom Ministarstvu obrane.

Vukelić je istaknuo da se radi o uobičajenom sporazumu kakve je Hrvatska potpisala sa svim susjednim zemljama i ne očekuje kritike domaće javnosti. "Ne očekujem nikakva kritike, jer je to korak više u normalizaciji odnosa i stabilizaciji regije", rekao je Vukelić.

Sporazumom se uređuje suradnja dviju vojski na području obrazovanja, razmjene kadrova i vojne industrije

Obojica ministara istaknuli su da su vojni sektori dviju zemalja komplementarni i osim proizvodnje za vlastite potrebe mogli bi nastupiti na trećim tržištima. Šutanovac je rekao da je srbijanska vojna industrija protekle tri godine ostvarila velike rezultate i najavio da će ovoga ljeta potpisati ugovor vrijedan milijardu dolara.

Dvojica ministara razgovarala su o hrvatskim iskustvima u mirovnim misijama, pri čemu je Šutanovac ocijenio da je Hrvatska po tome lider u regiji. Srbija ima vojnike u četiri mirovne misije - Liberiji, ČAD-u, Obali Bjelokosti i Kongu, a do kraja godine planira ih poslati u Libanon i na Cipar.

Srbijanski ministar posebno je zahvalio na sudjelovanju hrvatskih vojnika u mirovnoj misiji KFOR na Kosovo rekavši da je ona nužna. "Na taj način Hrvatska doprinosi regionalnoj stabilnosti... Stalo nam je da ne smanjujete broj pripadnika", istaknuo je Šutanovac.

Rekavši da je u tijeku profesionalizacija srbijanske vojske, Šutanovac je iznio podatak da će do kraja godine imati 36.000 pripadnika sposobnih za sudjelovanje u više mirovnih misija.

Upitan za moguće priključenje Srbije NATO-u, srbijanski ministar rekao je da je članstvo u Partnerstvu za mir, jednoj od faza koje su zemlje regije prošle na putu u NATO, zasad dovoljno. "To je dovoljan okvir suradnje s NATO-om", istaknuo je Šutanovac.(hina/metro-portal)

08.06.2010. 13:08:08
http://metro-portal.hr/hrvatska-sa-srbijom-potpisala-sporazum-o-vojnoj-suradnji/42050/