Metro-portal.hr

objavljeno 09.05.2008. 03:42:29

Hrvatska prvak svijeta u navijačkim himnama

Toliko navijačkih himni nema nijedna država na svijetu, a nitko nema ni izbornika rokera/skladatelja

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Nogomet i glazba? Uvijek i oduvijek, no ovogodišnje Europsko prvenstvo u nogometu nadmašilo je sve svoje prethodnike lansirajući čak četiri himne od kojih jednu, vjerovali ili ne, pjeva žena, te pregršt neslužbenih navijačkih pjesama koje će se više ili manje ‘primiti’ za grleni navijački korpus.

Uefa je službeno prihvatila dvije navijačke pjesme koje izvodi reggae zvijezda Shaggy - ‘Like the Superstar’ i ‘Fell the Rush’, a Austrija i Švicarska imaju glazbene favorite kojima će na ovom nogometnom Eurosongu bodriti svoje nacionalne vrste. Švicarci su se odlučili za njemački jezik, a pjesmu ‘Bring en hei’ izvodi zgođušni Sebastian Buergin-Baschi koji se nekako ne doima kao predvodnik navijačkih masa. Austrijance će pak rasplamsati njihova nacionalna pop-zvijezda Christine Stuermer koja pjeva pjesmu ‘Groznica’ iliti ‘Fiber’.

U samo jednoj državi na zemaljskoj kugli izbornik nacionalne vrste napisao je i s vlastitim rock-bendom odsvirao navijačku himnu - dakako u Hrvatskoj. 

Ipak, nekako se čini da će u glazbenom pogledu, a nadajmo se i u onom nogometnom, malo tko nadmašiti Hrvate koji tradicionalno koriste svaku sportsku svetkovinu kako bi spjevali nekoliko više ili manje uspješnih navijačkih hitova.

Dakle, ako zanemarimo one pjesme koje se same ‘prilijepe’ na navijače, kao što se dogodilo ‘98. godine kada su ‘vatreni’ sami odabrali Severininu ‘Djevojku sa sela’ kao nogometnu himnu i tako pokrenuli lavinu koja će ostaviti brojne glazbene posljedice na ovu zemlju, hrvatski glazbenici uobičavaju ciljano pripremati navijačke pjesme kako bi postali pjevački glasnogovornici na europskim stadionima.

Umjetnički doprinos tu zna varirati, tekstualno je ionako sve zadano, a ponekad se među tim smišljenim repertoarom zna dogoditi nešto jako dobro poput Neredove pjesme ‘Srce vatreno’, koju su navijači bezrezervno prihvatili.

No, i tu postoji jedan kuriozitet, a nagradno pitanje glasi: Pronađite državu na zemaljskoj kugli u kojoj je sam izbornik nacionalne vrste napisao i s vlastitim rock-bendom odsvirao navijačku himnu. To je Hrvatska i to imamo samo mi. Rock-bend ‘Rawbau’ Slavena Bilića nedavno je promovirao ‘Vatreno ludilo’, a kako je i napisao kritičar Aleksandar Dragaš, pjesma će biti onoliko uspješna koliko će biti i naši igrači na terenu.

Osim Slavena, mladom se rock-bendu Popper koji snima pjesmu za ‘vatrene’ u studiju pridružio još jedan sportaš - gitarist Ivica Kostelić koji je, navodno, promptno na poziv članova benda odjurio u studio i dao svoj doprinos himni ‘Gospodin navijač’.

Osim njih, svoje navijačko-pjevačke doprinose ove su godine dali Jole (‘Ja te volim Hrvatska’), zagrebački Connect (‘Samo je jedno...’), te pobjednik Big Brothera Vedran Lovrenčić s pjesmom ‘Od prve minute’. No, kako navijačke pjesme ne zastarijevaju, Hrvati će sigurno pjevati i one najomiljenije, malo Nereda, pa Thompsona, pa ‘Malo vas je’ i tako redom. U svakom slučaju, pjevajmo bilo što. Bitno je da smo usklađeni i ujednačeni. Barem na stadionu.

Piše: Piše: Barbara Govorčin Vukoja
09.05.2008. 03:42:29
http://metro-portal.hr/hrvatska-prvak-svijeta-u-navijackim-himnama/6953/