Metro-portal.hr

objavljeno 24.08.2011. 14:29:00
SUKCESIJA

Hrvatska preuzela zgradu bivšeg veleposlanstva SFRJ u Beču

Radi se o nastavku procesa preuzimanja nekretnina diplomatsko-konzularnih predstavništava bivše SFRJ

Fotografija vijesti

Povjerenstvo Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija preuzelo je jučer zgradu bivšeg veleposlanstva SFRJ u Beču, temeljem Sporazuma o sukcesiji bivše SFRJ, prenosi Hina.

Navedena zgrada, površine 892 m2, zaštićeni je spomenik kulture, a smještena je u blizini niza drugih veleposlanstava. Zgradu će, nakon unutarnjeg uređenja, Republika Hrvatska koristiti za vlastite potrebe, s obzirom na obvezu da do kraja ove godine aktualnu zgradu veleposlanstva (bivšu rezidenciju SFRJ, koja je privremeno ostala u posjedu Republike Hrvatske ) preda Bosni i Hercegovini. Sa zgradom je preuzeto i 6 umjetničkih djela hrvatskih i 13 djela stranih autora.

Radi se o nastavku procesa preuzimanja nekretnina diplomatsko-konzularnih predstavništava bivše SFRJ, u okviru rezolucije Zajedničkog odbora za sukcesiju iz 2006. godine kojom su raspodijeljena 44 objekta iz tzv. "regije OECD", a od kojih je Republika Hrvatska trebala preuzeti ukupno 10 objekata.

Uz dva stana u Trstu koja je preuzela početkom srpnja ove godine, te jučer preuzetu zgradu veleposlanstva u Beču, Hrvatska bi do kraja ove godine trebala preuzeti još četiri nekretnine (zgradu veleposlanstva u Lisabonu, te rezidencije u Madridu, Oslu i Helsinkiju).

Preostale tri nekretnine bit će predane Republici Hrvatskoj zaključno do 31. kolovoza 2012. godine (zgrade veleposlanstva u Den Haagu i generalnog konzulata u Torontu te rezidencija u Stockholmu).

24.08.2011. 14:29:00
http://metro-portal.hr/hrvatska-preuzela-zgradu-bivseg-veleposlanstva-sfrj-u-becu/62540/