Metro-portal.hr

objavljeno 21.03.2011. 19:41:56
MVPEI

Hrvatska podupire vojnu akciju u Libiji

Za vojnu akciju postoji jasna humanitarna potreba, čvrst međunarodni pravni okvir i regionalna potpora, a Hrvatska izražava solidarnost s libijskim narodom, ističu iz MVPEI-ja

Hrvatska podupire vojnu akciju u Libiji
Hrvatska podupire vojnu akciju u Libiji (YouTube)

Hrvatska podupire akciju međunarodne zajednice koja se provodi u Libiji temeljem rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda 1973 (2011), a cilj joj je uspostava područja zabrane korištenja zračnog prostora radi zaštite civila od daljnjih napada Gadafijeva režima te izbjegavanja masovnog egzodusa libijskog stanovništva, priopćeno je u ponedjeljak iz MVPEI-ja, prenosi Hina.

Za vojnu akciju postoji jasna humanitarna potreba, čvrst međunarodni pravni okvir i regionalna potpora, a Hrvatska izražava solidarnost s libijskim narodom i u potpunosti podupire njegovu težnju za slobodom i demokracijom, te u tom smislu očekuje da će ishod međunarodne akcije biti istinska demokratska tranzicija njihove zemlje, ističe MVPEI u priopćenju.

Hrvatska i na vlastitom ratnom iskustvu temelji uvjerenje da je međunarodna intervencija legitimna kad je pokrenuta s ciljem sprečavanja teških i masovnih povreda temeljnih ljudskih prava, te kada uključuje širok konsenzus međunarodne zajednice, kao što je to slučaj s trenutnom akcijom u Libiji, kaže se u priopćenju.

Hrvatska pozdravlja činjenicu da je rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda 1973 (2011) donesena pravovremeno i uz široku međunarodnu i regionalnu potporu, što pokazuje bitno jačanje instrumenata međunarodnog djelovanja u odnosu na vrijeme krize u bivšoj Jugoslaviji. Hrvatska također podupire i poštuje provedbu sankcija protiv Gadafijeva režima uvedenih rezolucijom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda 1970 (2011).

Istovremeno s međunarodnom vojnom akcijom, u tijeku je planiranje međunarodnog humanitarnog djelovanja i dugoročnog stabiliziranja prilika u Libiji, dodaje se u priopćenju.

21.03.2011. 19:41:56
http://metro-portal.hr/hrvatska-podupire-vojnu-akciju-u-libiji/56782/